Jonas Jerebko lämnar CSKA Moskva

Jonas Jerebko stoppades från det svenska landslaget efter flytten till Ryssland.

Nu har 35-åringen lämnat CSKA Moskva – men en landslagscomeback ser fortsatt avlägsen ut.

– Jag tror inte att Jonas tycker att det var ett felaktigt beslut. Men det tycker vi, säger basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo.

Övergången uppmärksammades och kritiserades. Jonas Jerebko skrev på ett korttidskontrakt för CSKA Moskva, den ryska arméns egna klubb, efter att Ryssland invaderat Ukraina.

Det hela ledde bland annat till att svensken stoppades från att representera Sveriges landslag.

35-åringen har under våren vägrat att prata med Sportbladet och andra medier om den kontroversiella flytten.

Men bara några månader efter övergången står det nu klart att svensken lämnar den ryska basketklubben.

”Visade ingen tvekan eller ånger”

– Flytten till CSKA blev svår för Jonas på många sätt, men han visade inte någon tvekan eller ånger. Han är en erfaren spelare som har spelat på den högsta nivån, och han accepterade sin roll vilket innebar ett hårt fysiskt jobb och psykisk stress. Vid slutet av säsongen hjälpte Jonas laget mycket, och han adderade kvalitet och positivt humör till omklädningsrummet, säger CSKA:s klubbpresident Andrey Vatutin i ett pressmeddelande.

Jerebkos vara eller icke vara i det svenska landslaget ser dock inte ut att påverkas av att han nu lämnar CSKA Moskva. Det menar basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo.

– Att Jonas skulle lämna ungefär vid den här tidpunkten var klart för alla. Vi visste att det var ett korttidskontrakt. Det är ingen nyhet och det förändrar heller inte det ställningstagande vi gjorde i förhållande till Jonas, säger Joulamo till Sportbladet och fortsätter:

– Det här förändrar ingenting för oss. Det som skulle kunna förändra någonting är att vi skulle känna att vi kommer överens med Jonas vilka värderingar som ska gälla. Och det har vi inte haft någon dialog om. Vi har inte pratat med Jonas och han är absolut inte uttagningsbar just nu.

Är det upp till honom nu för att ni ska hitta en lösning?

– Vi har inte varit otydliga i var vi står kring Rysslands invasion av Ukraina. Jonas var en del av manifestationen vi gjorde i samband med en match mot Kroatien. Det som har förändrats är att Jonas valde att skriva på i Ryssland. I det här läget skulle det behövas att Jonas kommer till oss och berättar vad det är som har förändrats i hans värderingsfråga. Sen är det inte omöjligt att jag hör av mig till Jonas, vi har känt varandra länge, men det måste till ett aktivt ställningstagande från Jonas.

”Har inte framkommit att han tycker det var ett dåligt beslut”

Joulamo utvecklar:

– I den dialog som jag har haft med Jonas har det inte framkommit någon gång, vare sig under säsongen eller efter att säsongen tagit slut, att han på något sätt ångrar eller tycker att det var ett dåligt beslut att flytta till Ryssland. Tvärtom tycker jag att Jonas gjorde det ganska klart att han stod för det där, och att det var ett lätt beslut att fatta. Och det är det som går emot våra värderingar, säger han.

Totalt gjorde Jerebko 16 matcher i CSKA under våren.

Sportbladet har sökt Jonas Jerebko för en intervju vid ett flertal tillfällen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.