CJ Björk: Mac Jones stal showen

I kväll skulle Cam Newton utkrävt sin hämnd på sitt gamla lag Carolina Panthers.  

Istället blir det New England Patriots superrookie Mac Jones som får chans till revansch mot Panthers.

Mac Jones stal showen.  

Kvällen som skulle vara vigd åt Carolina Panthers före detta quarterback Cam Newtons och hans revanschmatch mot sitt forna lag, blir istället en Mac Jones-ledd affär.  

Jones spelade till sig QB1-rollen i New England Patriots framför Cam Newton, och Patriots var inte sena att släppa Newton till free agency.  

Jones blev vald som 15:e i första rundan i årets draft, och sågs av många att bli en bra backup till Newton i minst ett år. Men en försäsong räckte för att övertyga Patriots stab att lita på ynglingen.  

Jones leder just nu alla rookie QB:s i kategorierna lyckade passningar (192), passade yards (1997 yards), touchdown-passar (9) samt procentkvoten för passningar som nått fram till tänkt spelare (68,1%).  

Istället för att Panthers i kväll ska möta sitt gamla förstarunda val från 2011 i Newton, möter de nu istället den spelare som de valde att hoppa över när de hade chansen att välja Mac Jones som de åttonde valet i årets draft och det trots att de faktiskt behövde en QB.  

Panthers valde att satsa på försvaret och därmed landade valet på Cornerbacken Jaycee Horn som tyvärr bröt foten vecka 3 och just nu är på skadereserven.  

QB-situationen i Panthers är tveksam

QB-situationen i Panthers är i dagsläget rätt osäker, de valde att byta till sig Sam Darnold från NY Jets inför i år, och han har inte riktigt övertygat än så länge. Panthers var även ett av lagen som visade intresse för Texans Deshaun Watson inför trejddeadline, men priset var helt enkelt för högt för Panthers då Texans önskade sig hela tre stycken framtida val i förstarundan i retur.  

Vad som komma skall för Panthers och deras QB-problem är ännu oklart, men de har en spännande spelare i PJ Walker som mer än gärna tar Darnolds plats. Walker gjorde sig ett namn i den kortlivade ligan XFL med laget Houston Roughnecks där han ledde den ligan i både passade TD:s och yards.  

Walkers spelstil är mer lik Cam Newtons då han är rörlig och med lätthet kan springa med bollen på egen hand. Däremot så har han lite svårt med bollsäkerheten då han tenderar att ta riskfyllda beslut. Personligen så gillar jag Walker just för att han tar risker och att han är en riktig spännande spelare att följa.  

Den uteblivna kryddan i ett Cam Newton-drama på Bank of America Stadium i Charlotte North Carolina livas snabbt upp av Panthers cornerback Stephon Gilmore. Gilmore blev abrupt utbytt av Patriots till Panthers den 6 oktober i år, för ett framtida sjätte runda val i draften. Gilmore inledde säsongen på skadereserven då han fortfarande inte riktigt hade återhämtat sig från sin delvis avslitna lårmuskel under fjolåret. Gilmore har under många år setts som en av ligans bästa cornerbacks och började under början av året öppet klaga på att dennes årslön på sju miljoner dollar var långt under vad han är värd. 

Om detta är anledningen till att Patriots valde att gå vidare vet vi inte riktigt, men Gilmore själv säger öppet att han inte är nöjd med hur Patriots hanterade situationen, varken med hans skada eller dåvarande kontrakt med klubben.  

Speciell match för Gilmore

Gilmore är även öppen med att kvällens match mot sitt forna lag betyder mycket för honom och det är minst sagt passande att Gilmore kommer få en mer prominent roll i Panthers försvar efter att ha spelat sin första match under den gångna veckan mot Atlanta Falcons.  

Gilmore kan ändra hela dynamiken i ett försvar då han kan ta bort ett lags bäst WR på egen hand och därmed ge sitt försvar möjligheten att fokusera på andra viktiga aspekter.  

Carolina och New England ligger båda med fyra vinster kontra fyra förluster och båda lagen är i stort behov av att stapla vinster för att ens ha en chans att ta sig till slutspel.  

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.