Frida Karlssons fobi inför OS: ”Jag får panik”

Uppdaterad 2021-11-19 | Publicerad 2021-11-18

GÄLLIVARE. Frida Karlssons största oro inför OS? Kylan i Peking.

Skidåkaren skaffar nu varmare handskar, större OS-dräkt och olika pjäxor för att hantera utmaningen.

– Jag får panik. Det är lite av en fobi jag har att frysa, säger hon.

Vi möts på skidstadion i Gällivare. Pressträffen inför premiären har genomförts utomhus, men Frida Karlsson föreslår att vi sitter ner inne i värmen.

Det är kallt ute och kyla är inget som Sveriges stora OS-hopp är förtjust i. Snarare tvärtom.

Väderförhållandena i tävlingsorten Zhangjiakou, utanför Peking ligger på 1700 meters höjd, är bistra. Temperaturerna sjunker om nätterna, men framförallt ökar köldeffekten med de vindar som väntas bli.

Frida Karlsson smider planer för hur hon ska hantera kylan. Det blir en av hennes främsta utmaningar under de olympiska spelen.

– Jag tänker ja, du Frida. OS kommer att vara kallt. Fryser jag så är jag kass. Jag ska inte frysa när jag är där. Jag är förberedd på att det kommer att vara kallt och blåsig, säger Frida Karlsson.

Hon skrattar åt konstaterandet, men är medveten om att det på allvar är ett hot mot en OS-dröm.

– Jag håller inte i stavarna när jag fryser, jag kan inte tänka på någonting annat. Det blir bara skit om jag ska åka och tävla och frysa. Jag kommer att ha en tydlig plan när jag är där. Vi har haft möte med klädkoordinatorn och sagt att vi kommer behöva olika saker, säger hon och förklarar vidare:

– Jag kommer ha en tävlingsdräkt som är lite större så jag får plats med mer under. På ett sätt är det en utmaning, men jag kommer inte att kasta bort någonting. Jag kommer att klä mig så jag inte fryser, sen vill man känna sig lite smidig. Man vill inte vara en uppstoppad korv...

”Har kört mot mig själv… Jag vann”

Det lär bli lite varmare under helgens längdpremiär i Gällivare.

Om insatserna värmer ytterligare återstår att se. Frida Karlsson har ingen aning om hur väl formen står sig en höst där landslaget inte kört testrace på snö.

Frida Karlsson på plats i Gällivare.

– Det är det som är skillnad, det här är verkligen en premiär. Ingen i A-laget har kört någon tävling.

Jo, Ebba Andersson har kört en liten tävling och vunnit!

– Aha, ja. Men jag har kört mot mig själv… Jag vann. Nä men jag är nöjd med träningen och vill egentligen bara ha bra svar från kroppen. Åker jag jämt med Ebba är man med i eliten i världen. Man vill ha de svaren.

Frida Karlsson har haft en höst där hon tack vare ett gediget skyddsnät kring sig hunnit dra i handbromsen när kroppen signalerat att hon varit för nära gränsen.

Känner va om kroppen används fel

22-åringen har lärt sig att vara med flexibel i sin träning. Fotskadan som Frida Karlsson slet med förra säsongen har också inneburit nya insikter. Rehabiliteringsträningen har givit lärdomar.

– Jag ser många tekniska framgångar. Jag får styrketräningen och skidåkningen att gå mer hand i hand. Det känns som att jag fått en större kroppskontroll och medveten, säger Frida Karlsson.

Hon känner av när kroppen används fel och kan justera de fysiska begränsningarna.

– Jag kommer aldrig gå ner så långt som i fjol när jag inte kunde stå på benet. Då visste jag inte att det var dåligt förrän någon sa det, säger Frida Karlsson.

Många engagerar sig i Frida Karlssons välmående, hur upplever du det?

– Det är många som har åsikter men jag är så trygg i mig själv och i min stab att jag inte kommer att lyssna på vad någon skriver i media eller vad andra säger, påpekar Frida Karlsson.