Ryska guldmedaljören: ”Hade en dopningskultur”

Foto: TT
Nikita Kriukov med guldmedaljen från OS 2010.
SPORTBLADET

På fredag släpps del två av Wadas McLaren-rapport om systematisk rysk dopning.

OS-guldvinnaren i ryska längdlandslaget, Nikita Kriukov, förnekar anklagelserna om hemma-OS i Sotji 2014 – men erkänner:

– När jag började i landslaget 2009/10 och vid OS i Vancouver var det mycket dopning, säger han till Dagbladet.

Den så kallade McLaren-rapporten från Wada skakade om idrottsvärlden med avslöjande om utbredd och systematisk dopning. I längdskidvärlden var det framförallt anklagelser om utbrett fusk under hemma-OS i Sotji som var uppseendeväckande.

Bland annat pekades femmilsvinnaren Alexander Legkov ut som dopad, men han hade enligt rapporten kommit undan då ryska säkerhetstjänsten hjälpt till att fiffla med hans positiva dopningsprov.

På fredag kommer del två i rapporten och inför den har norska Dagbladet gjort en intervju med ryske sprintskidåkaren Nikita Kriukov. Han menar att Legkov och det ryska landslaget var rena 2014.

– Anklagelserna var speciella, jag ser det som en politisk sak. Jag har inte sett något av det som påstås i rapporten. Jag såg aldrig Legkov göra något galet, vi var öppna om var vi var och vad vi gjorde, säger han och fortsätter:

– Vi ville, och skulle bli bäst. Det ställdes krav på guld och för oss ryssar var OS i Sotji som andra världskriget. Vi skulle slå resten av världen.

”Var riktigt illa”

Men samtidigt som Kriukov förnekar dopningen under hemma-OS skräder han inte orden om hur det ryska landslaget agerade fyra år tidigare när han själv tog OS-guld.

– Då var dopningskulturen i rysk längdskidåkning riktigt illa. När jag började köra i världscupen 2009/10 och under OS i Vancouver, var det mycket dopning i det ryska längdskidlandslaget. Det var inte bra, säger han.

Han menar dock att han själv och det nya generationen som kom in då stod för något annat.

– Vi nya som kom fram ville visa att vi kunde prestera utan doping. Vi ville inte vara som den förra generationen. Vi vägrar låta oss associeras med det. Dopingen måste bort. Nu är lyckligtvis dopingproblemet borta från rysk längdskidåkning, säger Kriukov.

ARTIKELN HANDLAR OM