Alfelt: En fight som kan bli hur bra som helst

SPORTBLADET

NEW YORK. James DeGale är oddssättarnas favorit inför dubbla titelmatchen mot Badou Jack.

– Vi får höra vad han har för ursäkter att komma med efteråt, säger Badou lugnt om det.

1 av 2 | Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

För mig är det en 50–50-match mellan två helt olika typer av boxare. En kittlande fight som kan bli hur bra som helst.

IBF-världsmästaren DeGale är en underhållare. Southpaw med händerna hängande lågt sticker han fram huvudet för att locka motståndaren till attacker. Helt säker på att hans snabba reflexer och det suveräna fotarbetet sprunget ur balettdansande som tog honom bort från ungdoms­kriminalitet och vidare till boxningen ska rädda honom från att bli träffad.

”Inte en person som man säger sånt om”

Svenske WBC-världsmästaren Badou Jack kommer inte att förhasta sig och ta onödiga risker. Badou är konsekvent i sin boxning. Han har en plan för hur han ska besegra DeGale för att bli den obestridde mästaren i supermellanvikt och han kommer att följa den planen.

Lugnt och metodiskt ska Badou Jack mata in slagen som ska räcka till en poängseger om han inte får knockoutläget och tar det.
DeGales provokationer i ringen kommer inte att störa Badou. Han är för lugn och säker på sig själv för att reta upp sig på oväsentligheter.

Något som märkts under uppladdningen inför matchen. ”Chunky”, som DeGale kallas trots att han är allt annat än tjock, har flera gånger nästan bett om ursäkt för att han inte pratar lika mycket och lika provocerande som vanligt. Trashtalket har varit obefintligt.

– Badou är helt enkelt inte en person som man säger sånt om, har DeGale förklarat sin passivitet med.

Det är svårt att tycka illa om Badou Jack. Även för motståndarna. Han är inte kaxig, stöddig, självupptagen eller bråkig. Hela hans utstrålning utan att bli mesig är den vänlige familjefaderns och seriöse idrottsmannens med sikte på att skapa sig sin plats i boxnings- och den svenska idrottshistorien.

Extra motiverad sen han för snart ett år sen fick sitt första barn ihop med hustrun Yasemin, dottern Malaniyah. Eftersom han ingår i Floyd Mayweather Jr:s stall TMT, The Money Team, hycklar han inte om ekonomins betydelse för boxningssporten. Jack vill självfallet tjäna massor av miljoner. Framför­allt för att han vill trygga sin familjs liv men i och med att han har Mayweather som boss är det inte bara tillåtet utan även självklart att man också får gilla åtminstone en del av den lyx som många dollar kan ge en.

Målet är att bli världens bäste

Fast den snälle vardagspersonen Badou Jack är vitt skild från den Badou Jack som kliver in i ringen. Där har han som enda mål att helst slå ut sin motståndare så fort som möjligt. Yrkesmannen Jack är till hundra procent en professionell boxare som kämpar stenhårt för att bli världens bäste.

Oavsett hur matchen slutar har Jack bestämt sig för att gå upp en viktklass till lätt tungvikt. Bantningen inför matcherna blir tuffare ju
äldre man blir, Badou är 33 år. Framför allt tär kalorifixeringen på psyket.

Lätt tungvikt är en tuff viktklass med storstjärnor som Andre Ward, Sergej Kovalev och Adonis Stevenson men även vår egen Erik Skoglund som snuddar vid de allra största nu. Badou Jack kommer inte att kliva in i den lätta tungvikten som en given favorit till världsmästar­titlarna direkt, men han kommer att utmana de bästa. Oavsett vikt har Badou Jack ett mål med sin boxning. Att bli världens bäste.

James DeGale tänker likadant. Vi har en spännande söndagsmorgon framför oss.


Badou Jacks vs James DeGale direktsänds på Viaplay Fighting, 03.00