Vettel: ”Lätt att kritisera när man står bredvid”

1 av 2 | Foto: Yong Teck Lim / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

De flesta experterna skakade på huvudet.
Sebastian Vettel var mannen bakom kraschen i Singapore - och där förlorade han också VM-titeln.
Nu slår tysken tillbaka.
– Det är alltid lätt att kritisera vitt och brett när man står bredvid, säger han.

Foto: Ronald Zak / TT / NTB Scanpix
Sebastian Vettel om kritiken efter kraschen i Singapore

Efter startkollisionen i Singapore för två veckor sedan, då Red Bulls Max Verstappen kolliderade med Ferraris Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel har det varit stora diskussioner om vem som bar skulden till olyckan som tvingade alla tre att bryta F1-loppet.

Domarna kallade det för race incident, men experter som bland annat Niki Lauda hävdade att det var Vettel som bar skulden.
– Det var en race incident, sådant som kan hända. Jag ville försvara min position och då blev det trångt bakom mig, säger Ferraris Sebastian Vettel till tyska Sport Bild.
– Det finns alltid kritiker, jag kan leva med det. Det är alltid lätt att kritisera vitt och brett när man står bredvid, i det här fallet handlade det om någonting som inte ens tog fem sekunder.

28 poäng och sex lopp kvar

Inför helgens deltävling i Malaysia har han 28 poäng upp till VM-ledaren Lewis Hamilton när sex deltävlingar återstår.
– Det finns tillräckligt många lopp kvar för att jag ska kunna hämta in det försprånget. Jag tar ett lopp i taget och tror på att vi klarar detta. Man måste kunna lägga sig sådana saker bakom sig. Jag fortsätter att kämpa, säger han till veckotidningen.
– När man gör någonting med hjärtat och är väldigt målmedveten är det ibland så att man kanske inte kan behärska sig själv till 100 procent. Alla har sin egen ambition, oavsett om man är idrottsman eller inte. Om det inte hade varit så hade livet då haft något värde? Inte för mig. Får jag en smäll måste jag ta den och gå vidare.

Rädslan för att misslyckas

I Intervjun pratar han om att han kanske har blivit mer påverkad av känslorna under sin tid hos Ferrari eftersom italienarna är mer känslomänniskor än tyskar. Han berättar att han försöker ta besluten med huvudet, men att han ändå oftast använder sig av magkänslan. Han berättar också att han har en viss rädsla för att förlora årets VM-titel, en VM-titel som skulle vara hans femte.
– Rädslan är där, men det är normalt. Är vi ärliga mot oss själva så har vi nog alla en rädsla för att misslyckas, säger han.
– Men man får inte bli paralyserad av den rädslan.

Är ingen hamster

Han förklarar också att han som person måste attackera. Han klarar inte av att bara köra på säkerhet utan att ta några risker.
– Jag försöker alltid att göra det bästa, utan att göra någonting dumt. Jag är ingen hamster som stannar på min plats och samlar in de punkter som finns. Sådan har jag aldrig varit, men förstå mig rätt, jag är inte heller någon galning som ger allt för att vara först, säger Sebastian Vettel.
- Jag ligger nog där i mitten, när det finns möjligheter att ta en plats eller man kan försvara sig då ska man göra det. Det är mitt motto.
Återstår att se om det räcker för att han ska ta sin femte VM-titel - Ferraris första sedan 2007.

ARTIKELN HANDLAR OM