Skidskytte–VM

Hanna Öberg: ”Hon var irriterad på mig”

Berättar om rivalens ilska efteråt

Av: 

Andreas Käck

Linn Nordström

SPORTBLADET

POKLJUKA. Hanna Öberg fixade svenskt brons i mixstafetten.

Efteråt avslöjar hon att ukrainskan Olena Pidhrusjna var förbannad.

– Hon gjorde några läten…, säger Öberg.

För första gången i mästerskapssammanhang körde damåkarna de två sista sträckorna i mixstafetten. För svensk del innebar det att den största stjärnan, Hanna Öberg, fick äran att avsluta.

Och som hon gjorde det.

25-åringen sköt fem träff på 18,5 sekunder (!) i det avslutande skyttet och lyckades sedan hålla undan för ukrainskan Olena Pidhrusjna på slutvarvet.

– En taktisk vinst, säger Öberg efteråt.

”Kände mig jagad”

Hon och huvudtränaren Johannes Lukas, som befinner sig hemma i München på grund av en nyopererad axel, hade på tisdagskvällen satt upp en tydlig taktik tillsammans.

Planen var att Öberg skulle ligga först in i den långa uppförsbacken på sista varvet. Detta var extra viktigt med tanke på all nysnö som föll under onsdagen, som gjorde det extra bökigt att byta spår.

Och det gick vägen.

Öberg höll Pidhrusjna bakom sig och körde hem bronset till Sverige. Men det var med minsta möjliga marginal.

– Efter sista skyttet kände jag bara: ”Hur långt har jag bak till de andra? Hur långt är det upp? Jag kände mig absolut jagad, men jag försökte bita i så bra jag kunde. Sen när ukrainskan kom i kapp så visste jag att jag ville vara först på toppen av den första knölen efter vändningen och hon (Pidhrusjna) gick väldigt hårt där, men jag lyckades hålla henne bakom mig, säger Öberg.

”Var irriterad”

Det framgick aldrig riktigt i SVT:s sändning. Men i den mixade zonen efteråt berättar Öberg att Pidhrusjna var förbannad.

– Det lät som att hon var irriterad för att jag inte släppte förbi henne, men det var ju inget jag hade tänkt ge bort gratis om man säger så…

Skrek hon på dig?

– Ja, hon gjorde några läten där, kan man säga. Men jag visste att om jag är först där så är det väldigt svårt för henne att passera mig, för efter det är det så mycket kurvor och när det är så mycket snö som nu så är det egentligen bara ett spår som går att åka i.

Hur ska ni fira bronset?

– Det blir på något coronasäkert sätt. Men jag hoppas att vi kanske kan få en tårta eller någonting, säger Hanna Öberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Skidskytte–VM

LÄS VIDARE

Svensk succé i sprinten – VM-guld till Martin Ponsiluoma

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte–VM

Skidskytte

Hanna Öberg