Nya hårda regler i Tokyo-OS

Svenskarna i OS kommer att övervakas minutiöst under spelen.

De måste äta ensamma, coronatesta sig en gång om dagen, inte prata i trånga utrymmen som hissar eller med de chaufförer som kör dem till arenor och träningar.

Och den som bryter mot reglerna kan diskas och kastas ut från Japan.

Listan med stenhårda regler bara växer inför OS i Tokyo.

På tisdagen kom senaste beskeden om vad som gäller under tävlingsdagarna i Japan. Den tredje upplagan av regelboken som alla måste skriva under för att delta i spelen. Och det är både hårda krav och bestraffningar för den som inte sköter sig.

Den som bryter mot reglerna riskerar att kastas ut ur landet, få betala höga böter och bli av med både medaljer och resultat.

”Ge en bild”

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) kommer att ha en egen disciplinkommitté, som ska dela ut bestraffningar till de som går över gränsen.

– Det här är reglerna är till för att ge en bild av vad som kan hända. Vi vill inte spekulera i vilka fall som kan leda till sanktioner, utan det är en fråga för disciplinkommittén, säger IOK:s sportchef Christophe Dubi till japanska nyhetsbyrån Kyodo News.

Dagliga tester

De aktiva måste göra ett coronatest varje dag på bestämda tider. Antingen 09.00 på förmiddagen eller 18.00 på kvällen. Kommer ett test tillbaka positivt kommer det att göras ett mer omfattande PCR-test.

Är även det positivt finns en hel stab som blixtsnabbt tar reda på vilka den smittade varit i kontakt med, för att testa och isolera dem så snabbt som möjligt.

Det finns också en risk att aktiva från länder med stor spridning av den så kallade deltavarianten måste sitta i karantän i sex dagar, vilket skrämt upp bland annat Storbritannien.

Det är känt sedan tidigare att de aktiva också måste intyga att de är medvetna om risken att dö av covid-19 eller den extrema hettan i Tokyo.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN