Superstjärnorna skriver historia

På söndag kväll skrivs historia när de två kanske bästa quarterbackarna genom tiderna för första gången, och högst troligtvis även sista, möts i ett slutspel.

43-årige Tom Brady jagar ännu en Super Bowl med sitt nya lag Tampa Bay, medan New Orleans Drew Brees, 42, redan återuppstått denna säsong efter elva brutna revben och en punkterad lunga.

Det är dock inte första duellen legendarerna emellan. 

Under karriären så har de gått upp mot varandra åtta gånger, detta inkluderar även en dust från deras tid i college då Brees spelade för Purdue och Brady Michigan. Året var 1999 och det Bradyledda Michigan vann mötet med 38–12.  

Väl i NFL så har de mött varandra sju gånger, där Brees har överhanden i fem vinster kontra två för Brady. 

Dessa herrar är ligaledande i flera avseenden där Brees leder med flest passade yards medan Brady innehar förstaplatsen gällande mest touchdown-passar. De har båda flertalet rekord utöver dessa, men alldeles för många att redogöra för i denna text.

Tom Brady.
Tom Brady.

Äldsta QB-duon någonsin

De två 40 plus-åringarna är ansedda som de två bästa på QB-positionen genom tiderna, vilket adderar hajp till söndagens historiska drabbning.  

I och med att de numera huserar i samma division så har deras vägar korsats två gånger tidigare under säsongen, där Tampa Bay Buccaneers har sett sig besegrade i båda mötena. I det senaste, vecka 9, är en av de grövsta förlusterna för Brady i karriären då han kastade tre interceptions och passade för endast 209 yards i en jordskredsseger för New Orleans Saints, 38–3.

På söndag skapar de historia med att bli den äldsta QB-duon som mötts i slutspelet med den kombinerade åldern på 85 år – Brees 42 och Brady 43.   

Rykten viskar om att detta kommer vara Brees sista spelande säsong i NFL, och då han tidigare under säsongen bröt elva revben samt en punkterad lunga så är det kanske förståeligt. En era går ur tiden likt den era som Brady hade med New England Patriots. En era där Brees, tillsammans med sin head coach Sean Payton, tagit Saints till helt nya höjder som tills slut kulminerade i en Super Bowl-seger säsongen 2009.   

Brady är, och kommer förmodligen alltid vara, den QB som vunnit flest Super Bowls genom tiderna med hela sex stycken mästerskapstitlar iförd New England Patriots uniform.

Drew Brees.
Drew Brees.

Njut av varje sekund

Nu, under sin första säsong som Buccaneer, har han hjälpt leda detta lag till slutspel för första gången på 13 år samt den första slutspelsvinsten sedan Buccaneers enda Super Bowl-vinst säsongen 2001.  

Att det finns något speciellt med dessa spelare är tydligt och även om det är en laginsats så är det ingen slump att dessa två är en framgångsingrediens som heter duga. I en liga som är så extremt QB-inriktad, och vars stora fokus allt som oftast läggs på denna position, så landar framgången dock alltid hos de lag som har en bra ledare, oavsett position, som kan lyfta sina lagkamrater till nya höjder i att ta fram deras bästa sidor. Denna förmåga har både Brees och Brady.  

Hur vi än vrider och vänder på det så kommer någon av dessa legendarer stå på den förlorande sidan av slutspelets divisionsomgång, och sannolikheten att vi kommer få bevittna en sån här kväll igen är väldigt låg.  

Så gör dig själv tjänsten att njuta av varje sekund, oavsett vilken lagtillhörighet du har. 

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.