Mejla

Anna Andersson

Andersson: Överraskningarna som bär våra förhoppningar

Publicerad:
Sergio Perez.
Foto: Bryn Lennon / Getty Images Europe
Sergio Perez.

SPORTBLADET

Hamilton, Dixon, Ogier och Kristoffersson.

2020 är året då de stora mästarna dominerat.

Men det är överraskningarna som bär våra förhoppningar inför 2021.

Att det var de stora mästarna, som med erfarenheter, starka team i ryggen och en fortsatt stor hunger, vann de stora titlarna ett år som 2020 är naturligt. De var redo när säsongen startade, klarade av att hantera förändringar och att prestera när det behövdes som mest.

Lewis Hamilton avgjorde F1-säsongen redan innan sommaren var över, men han var inte ensam. Även mästare som Scott Dixon, Sebastian Ogier och Johan Kristoffersson insåg vikten av att prestera från start och i slutändan var det den vetskapen som gjorde att de återigen plockade hem de ädlaste pokalerna.

Men 2020 var inte bara ett år med väntade mästare, också en säsong där vi fick uppleva ett antal överraskningar värda att ta med sig in i 2021.

Från Mercedes till Red Bull

Där finns F1-föraren Sergio Perez, vars fina säsong inte bara gav honom hans första seger i Formel 1, den gav honom också ett kontrakt med ett toppteam. Efter tio säsonger i F1 har han 2021 en teoretisk chans att både vinna tävlingar och VM-titlar. Med honom får Red Bull inte bara en erfaren förare med en sensationell förmåga att hantera däcken, de får också en förare som sedan 2014 kört med motorer från Mercedes och som det senaste året rattat en rosa kopia av den bil dom dominerat sporten i sju säsonger. Det är kunskaper som mycket väl kan få Red Bull att lyfta, kollegan Max Verstappen att växa och plötsligt ge Mercedes en värdig motståndare i kampen om konstruktörs-VM.

Till 2021 får vi inte heller räkna bort Ferrari som ägnat stora delar av årets fiaskosäsong till att förbereda sig för nästa och bara tanken på att tre team kan slåss om segrar gör att F1 2021 redan nu känns lika piggt som årets mästerskap i motoGP.

Där öppnade Marc Marquez frånvaro upp för oanade fajter, 14 lopp hade nio olika vinnare och Johan Stigefelts team stod för säsongens överraskning sedan det haft två förare i kampen om en VM-titel och dessutom lyckats värva ikonen Valentino Rossi till 2021.

Foto: Clive Mason / Getty Images Europe
Marcus Ericsson

Svenska talangerna som kan slå igenom 2021

Under nästa år ska vi också ha förhoppningar om att följa flera svenska förare i deras kamp om segrar. I Indycar fortsätter Marcus Ericsson att tävla för mästarteamet Chip Ganassi Racing, medan Felix Rosenqvist byter till fjolårets succéteam Arrow McLaren SP. Tre svenska förare är klara för nya Extreme E och återigen återfinns två svenskar i VM-serien i speedway.

Vi får också glädjen att följa svenska talanger som väntar på att slå igenom - och det inom ett antal olika discipliner. Rallyföraren Oliver Solberg debuterar med ett fabriksteam i WRC2, Tom Kristensson tar avstamp från fjolårets titel i JWRC, Linus Lundqvist och Rasmus Lind fortsätter jakten för att inom en snar framtid nå IndyCar och Dino Beganovic är även framöver en del av Ferraris förarakademi. Alvin Östlund säkrat en plats i MXGP och Isak Gifting skrivit på ett fabrikskontrakt för hela säsongen i MX2.

Detta är bara ett par av årets överraskningar som ökar förväntningarna på ett riktigt bra motorår 2021.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Felix Rosenqvist

Tio smällkarameller - profilerna det snackas om inför 2021

Pole Position

Lewis Hamilton

Sju VM-titlar i F1 - på väg mot den åttonde? Det återstår att se. Kontraktet är inte undertecknat än och Mercedes är det sista teamet med en förarplats ledig för 2021.

2) Sebastien Ogier

Ett ovanligt år, kräver en mästare med rutin. Fransmannen tog sin sjunde VM-titel i rally och han har vunnit med tre olika bilmärken. Han tävlar för Toyota även 2021.

3) Scott Dixon

40 år, men bäst förberedd av alla. En lysande inledning av säsongen och Dixon tog sin sjätte titel i IndyCar, nu är han redo att tangera AJ Foyts rekord på sju titlar i mästerskapet.

4) Johan Kristoffersson

Tillbaka i VM i rallycross och han vann sin tredje VM-titel. Till 2021 har han handplockats av Nico Rosberg till Extreme E och målet är att komplettera det med ytterligare en titel i WorldRX.

5) Sergio Perez

Petad av Sebastian Vettel hos Racing Point, men aldrig utslagen. När Perez tog sin första F1-seger på sitt 190:e försök ändrade han sitt eget öde. VM-fyran från 2020 kör för Red Bull 2021 och har som uppgift att hjälpa teamet till en VM-titel för konstruktörer.

6) Felix Rosenqvist

När svensken vann på Road America tog han Sveriges första seger i IndyCar på 18 år. 2021 byter han till Arrow McLaren SP, ett systerteam till det klassiska F1-teamet McLaren.

7) Marc Marquez

Han har åtta VM-titlar i roadracing, men framtiden är osäker. Under hösten har han genomgått tre svåra operationer i sin högra överarm, totalt har han opererats fem gånger på två år. Läkarna pratar om en rehabilitering på fem månader vilket skulle betyda att han missar minst tre tävlingar under inledningen av 2021.

8) Oliver Solberg

Efter en imponerande säsong i WRC3 är den 19-årige svensken klar för Hyundai i WRC2. Nästa steg i hans jakt på ett fabrikskontrakt i WRC.

9) Johan Stigefeldt

Han är svensken bakom Petronas Yamaha SRT, en av motorsportens största succéer någonsin. På bara två år har teamet gått från att vara VM-debutanter till att vinna fler lopp än något annat team.

10) Fredrik Lindgren

2020 var han med i kampen om VM-titeln i speedway, 2021 får han sällskap i VM-serien av debutanten Oliver Berntzon.

Motorstopp

Rally Sweden

Vintern 2020 var en utmaning för Rally Sweden, den milda vintern tvingades arrangörerna att korta ner tävlingen. Planen för 2021 var att flytta tävlingen längre norr ut, men nästa års rally har ställts in på grund av pandemin. 2022 är det sista året på Rally Swedens nuvarande kontrakt nu är tveksamheten kring framtiden extremt stor.

Av: Anna Andersson

Publicerad:

LÄS VIDARE