”Är det Potatiscupen vi spelar?!”

Axnér rasar i natt över den danska schemakuppen

Publicerad 2020-12-09

Danmark förlorade gruppfinalen i sitt hemma-EM – och ändrade spelschemat till sin fördel.

Plötsligt ska Sverige inte gå in i mellanrundan mot Montenegro på torsdag utan mot Danmark på fredag.

Det gör Tomas Axnér mycket upprörd.

– Är det Potatiscupen vi spelar?! Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, säger förbundskaptenen till Sportbladet.

På tisdagskvällen färdigspelades grupp A, som Sveriges grupp B korsas med i mellanrundan i handbolls-EM.

I det fastställda spelschemat skulle Sverige inleda mellanrundan på torsdag mot trean i grupp B, som blev Montenegro efter segern mot Slovenien.

I tisdagens sena match förlorade Danmark gruppfinalen mot Frankrike vilket betydde att Sverige skulle få möta danskorna på fredagen och Frankrike på tisdagen.

Men efter förlusten i gruppfinalen ändrade de danska arrangörerna sent på tisdagskvällen i spelschemat så att i stället för att Danmark får tre matcher på fyra dagar, med den spelade matchen mot Frankrike inräknad: tisdag-torsdag-fredag, får danskorna det mest fördelaktiga schemat med match varannan dag i mellanrundan: fredag-söndag-tisdag. De speldagarna var ju vigda för gruppettorna Frankrike och Ryssland som belöning för att man vann sina grupper.

I stället får gruppettorna det tuffaste spelschemat med två matcher på två dagar i inledningen av mellanrundan.

”Bara att klappa i datorn”

Det här vänder också upp och ner på Sveriges förberedelser. Blågult hade förberett sig för att möta Montenegro eller Slovenien på torsdag. Men nu blir första matchen en dag senare och mot Danmark i stället.

Den svenska lagledningen fick beskedet från arrangören först vid 23.20 på kvällen.

Sportbladet når en upprörd svensk förbundskapten strax före midnatt.

– Är det Potatiscupen vi spelar, utbrister Tomas Axnér.

– Jag vet inte ens var jag ska börja... kan du tänka dig att fotbollslandslaget ska möta Holland i VM på torsdag på Santiago Bernabeu-stadion och sedan får de veta: ”nej, det blir Senegal på fredag i stället”. Det låter ju inte klokt!

Sverige får visserligen en mer gynnsam lottning då man åker med på Danmarks fördel eftersom man också blev tvåa i sin grupp och spelar därmed fredag-söndag-tisdag.

– Men vi har ju en analytiker, Pontus, som suttit och jobbat med Slovenien och Montenegro hela dagen för att vi skulle ligga i framkant. Och jag har suttit, sedan den matchen, och bara kollat på Montenegro. Jag ringde Pontus nu och berättade och han bara ”Jaha?! Okej?”. Det är bara att klappa igen datorn och ladda ner nya matcher i morgon.

Spelarna vet inte

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det var ju fastlagt att tvåan skulle möta trean först och så vidare. Vilka har ändrat detta? Är det Danmark!? Jag förstår det inte.

Spelarna vet ingenting när detta skrivs. När Isabelle Gulldén och de andra gick och lade sig på tisdagskvällen laddade de för att möta Montenegro på torsdag. I morgon bitti får de veta att de i stället börjar mot Danmark på fredag.

– Jag fick skaka liv i två ledare här nu och prata med dem, säger Axnér.

Man kan ju fråga sig hur Frankrike reagerar på ändringen. Axnér återvänder till jämförelsen med fotboll.

– Tänk dig att Danmark skulle ändra spelschemat för Frankrike mitt i ett fotbolls-VM. Smaka på den bara. Det hade ju aldrig någonsin hänt. Det här blir ett löjets skimmer över handbollssporten, säger Axnér.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.