Landslagets drag efter Frida Karlssons kritik

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

När svenska längdskidåkare skadade sig förra säsongen fanns det ofta inga fysioterapeuter på plats.

Detta väckte kritik från åkarna – men till nästa säsong ska det vara åtgärdat.

– Det tycker jag känns bra, säger Frida Karlsson.

Nu är därför planen att det medicinska teamet ska utökas till nästa säsong. Framöver kommer två fysioterapeuter finnas på plats när de svenska åkarna tävlar.

Frida Karlsson säger att detta beslut fattats efter diskussioner inom landslaget.

– Vi har haft möte med det medicinska teamet och de har presenterat ett nytt upplägg som vi ska få prova här och det tror vi på, säger Karlsson till Sportbladet.

Landslagsläkare Per Andersson ser det som en bra lösning.

– Det är möjligt att vi var f-ö-r försiktiga. Det var ju andra nationer som åkte med fysios som också klarade sig väldigt bra, säger han till SportExpressen.

Var kritisk förra säsongen

Förra säsongen präglades av covid-19, och gjorde att landslaget på flera sätt tvingades rundgå sina vanliga rutiner.

Vid flera tävlingar saknades svenska fysioterapeuter helt på plats. Kritiken mot detta växte sig starkast under Tour de Ski, där flera tävlingar avgjordes på kort tid.

– Just nu får Stefan (Thomson, landslagstränare, reds. anm.) agera fysio med de kunskaper han har men det hade varit väldigt, väldigt viktigt att ha riktig fysiohjälp i dag, sa Frida Karlsson till Sportbladet kort innan hon valde att hoppa av touren på grund av en skada.

När längdlandslaget utvärderade säsongen lyftes kritiken från åkarna på nytt. 21-åriga Karlsson, som har en skadefylld säsong bakom sig, berättar om samtalen och löftet från landslagsledningen.

– Det var väl att vi kanske inte hade fysios på plats under tävlingsåret, men det hade ju med corona att göra så jag förstod bakgrunden till det. Men framöver kommer vi ha två fysios varje läger och tävlingshelg, säger Karlsson.

Det här beskedet lugnar Karlsson.

– Ja det tycker jag känns bra.

Frida Karlsson under VM i Oberstdorf 2021.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Frida Karlsson under VM i Oberstdorf 2021.
Publicerad:

LÄS VIDARE