Carl-Johan Björk

CJ Björk: Kommer vi få svar på Patriots-debatten?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förändringens tid i NFL är här.

Det blir inte tydligare än när både favoritskap och Tom Brady försvunnit från New England Patriots.

AFC har istället en ny hövding – Patrick Mahomes och hans Kansas tar sats mot en ny Super Bowl-titel.

Nu är vi äntligen framme vid starten för nästan sex månader av amerikansk fotboll signerad NFL.

Som med allt annat under det annorlunda året 2020 så kommer inte heller NFL vara sig likt.

Från ett år till ett annat så är till exempel 2000-talets giganter New England Patriots inte längre favorit till att ta hem AFC -konferensen, inte ens sin östra division heller för den delen. 

När deadline för att avstå från årets säsong i och med Covid-19 trädde i kraft den 6 augusti hade totalt 67 stycken spelare valt att inte delta. Vissa av dem på grund av egna underliggande hälsoproblem, medan andra för familjemedlemmar i riskgrupper. Förutom en rejäl lönesänkning, så fick de inga följder gällande kontraktsbrott. Deras kontrakt skjuts helt enkelt upp till kommande säsong.  

Det lag som har dragit på sig flest avhopp är just Patriots. Inte mindre än åtta stycken, däribland LB Dont’a Hightower och SS Patrick Chung som skulle stå för ledarskapet på försvaret, ett försvar som dessutom redan hade tappat ett antal spelare till andra lag.

Legendaren Tom Brady, numera klädd i Tampa Bay Buccaneers uniform, kan lugnt granska Patriots laguppställning från distans då han för första gången under sin 20 åriga professionella karriär spelar för ett annat lag. Han kommer att göra det omringad av stjärnor. Just den kaliber av stjärnor som han hade på önskelistan till Patriots ägare Robert Kraft samt head coach Bill Belichick, men som de inte var villiga att ge honom.

Frågan många ställer är ifall vi nu äntligen kommer att kunna avgöra den mångåriga debatten om det var Belichick eller Brady som gjorde Patriots så bra under så många år? Eller var det så att det var de båda tillsammans som skapade denna imponerande vinnarkultur? Vad vi emellertid vet är att vi troligen aldrig mer kommer få bevittna en sådan dominant 20 års-period av en HC/QB-duo. 

Värvade QB för loppispengar

Cam Newton är Patriots nye ledare.
Cam Newton är Patriots nye ledare.

Även om frånvaron av stora namn nu är tydlig, så kan jag inte annat än undra om inte Belichick vill ha det just så här. Han har alltid valt lågprofil-spelare med hög arbetsmoral som rätat sig in i Patriotsledet enligt mantrat “Next man up”. Det faktum att de väntade till timingen var perfekt för att signera Carolina Panthers QB Cam Newton med ett kontrakt som i jämförelse ser ut som loppispengar, är otroligt spännande i mina ögon.

För i den underbetalda och extremt motiverade Newton finns det potential att göra saker anfallsmässigt som aldrig gick att göra med Brady. Äntligen kan anfallskoordinatorn Josh McDaniels kreativa speldesign få utrymme att tillämpa en QB som kan röra på sig, och därmed även vara ett springhot. Det är som gjort för att Belichick ska smida vidare på den tidigare själv etablerade underdogstämpeln. 

Under säsongspremiären i torsdagsnatt fick vi bevittna AFC:s nya topplag Kansas City Chiefs, under ledning av QB:n Patrick Mahomes, vinna säsongens första match mot Houston Texans. Matchen i sig höll kvalitet över förväntan med tanke på de uteblivna försäsongsmatcherna. Mahomes, som skrev på en kontraktsförlängning på tio år värt 450 miljoner dollar, visade att han var värd vartenda öre. Texans spelade primärt zonförsvar med fokus på att inte ge upp de stora spelen till skillnad mot hur de försökt stoppa Chiefs och Mahomes tidigare i form av manförsvar. Mahomes gjorde det han gör bäst, vilket är att anpassa och justera sitt spel. 

Blivande stjärna i Chiefs

Om vi ser till hur Chiefs valt att spendera pengar inför säsongsstart är det tydligt att de inte ser vinsten i Super Bowl 54 som en engångsföreteelse. De har nämligen, utöver Mahomes, även säkrat kontrakt med TE Travis Kelce för strax över 57 miljoner dollar, samt defensiva tacklen Chris Jones (80 miljoner dollar). Men torsdagsmatchen visade även starten för en ny stjärna och kanske en av de viktigare värvningarna för Chiefs. Rookien Clyde Edwards-Helaire fick axla rollen som runningback i startelvan då RB Damien Williams valt att avstå från årets säsong. Den unge Helaire bar bollen 25 gånger vilket resulterade i 138 yards och en touchdown. 

Nytt för i år är årets utvidgade slutspelsformat som kommer rymma hela 14 lag istället för tidigare 12. Detta innebär 6 stycken wildcard-matcher och att endast ett lag per konferens (högsta seeden) kan få en bye week under slutspelet första vecka.

Förändring måste ske nu

I anslutning till matchen i torsdags natt så utfördes en tyst minut av båda lagen tillsammans i form av att de stod arm i arm i mitten av planen för att visa sitt stöd till allas lika värde men framförallt i kampen mot rasism.
De få fans som var på plats valde att bua under denna tid, och det blir tydligt hur flertalet fans anser att politik inte ska ha en del i sporten. Det de inte verkar förstå är att det är större än politik och att förändring måste ske nu.

Plattformen som en av världens största arenor – NFL, måste få vara en del i det som är lösningen och det som kan ena, inte bara USA, men också ge oss i andra delar av världen en chans att granska oss själva, vända oss inåt och se över våra egna inlärda fördomar och försöka utvecklas och läka.  

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.