Ebba Årsjö vill fortsätta inspirera: ”Vill normalisera”

Paraskidåkaren Ebba Årsjö visade i juni 2022 upp sin funktionsvariation för första gången.

Nu berättar hon i SVT att stödet på sociala medier blev större än hon någonsin kunde tro.

– Jag trodde att jag skulle förlora följare, säger hon till Morgonstudion i SVT.

Ebba Årsjö föddes med funktionsvariationen Klippel-Trénaunays syndrom i högra benet, och några av bieffekterna av sjukdomen är muskelnedsättning och hudförändring.

I juni 2022 valde 22-åringen att för första gången visa upp sitt ben för allmänheten när hon publicerade en bild på sig själv i bikini på Instagram. I tron om att följare skulle bli avskräckta och avfölja henne, startades istället en enorm kärleksvåg mot Årsjö och hennes mod blev uppmärksammat runt om i landet.

– Jag hade tänkt på det jättelänge, jag ville verkligen göra det och hade planerat det väl. Så jag var väldigt redo och egentligen inte speciellt nervös, men jag trodde inte att det skulle bli den här kärleksvågen som det blev, säger Årsjö till SVT.

PLUS: Idrottsvärldens 41 hetaste kärlekspar


– Jag trodde kanske att jag skulle lägga ut det där och förlora några följare och att några kommer tycka att det ser läskigt ut. Men så blev det verkligen inte.

Blev misstänkt för att fejka

22-åringen berättar anledningen till att hon publicerade bilden från första början, och att det inte bara var för hennes egen skull.

– Det fanns flera anledningar till att jag ville visa upp benet. Dels kände jag att jag behövde göra det för mig själv. Jag ville verkligen göra det och tänkte att det skulle hjälpa mig att utvecklas och att det skulle hjälpa andra som såg mig. Men en stor anledning var för att jag har fått ganska mycket kritik i Paratouren. Vad har hon? Ljuger hon? Protester och så vidare. Att jag skulle fejka, helt enkelt.

Gömde benet under tonåren

22-åringen berättar att hon ofta blev mobbad som yngre av andra barn på grund av benet, och att hon lätt kunde tro att det som de andra barnen tyckte och sa om henne var sant. Under hela tonåren valde därför Årsjö att gömma benet så ofta det gick.

– Jag kan ju ta på mig långbyxor som nu, och då syns det inte. Det är väldigt enkelt. Och kunde jag göra det så valde jag att göra det. Jag var en vinnarskalle, jag ville inte vara lika bra som alla andra. Jag tog den enkla vägen, vilket var väldigt jobbigt. Jag hade alltid långbyxor på mig. På sommaren när det var varmt, hela tiden. Till och med när jag badade hade jag långa badbyxor på mig.

Nu vill skidåkerskan inspirera andra till att våga visa och inte skämmas över sin funktionsvariation.

– Jag tror att många behöver se någon som bara gör. Som bara visar sitt ben och lägger ut det och äger det. Det vill jag att alla andra ska göra också. Att det ska bli normaliserat. Jag vill att andra ska börja våga testa, att gå utanför boxen. Jag tror att om man har en funktionsnedsättning, eller bara inte tror på sin kropp helt enkelt, att man blir väldigt stängd och inte tror att man kan. Men om de ser mig göra det så kan ju dem också.

Ebba Årsjö är nyligen hemkommen från para-VM i spanska Espot, där det blev succé. Fyra guld på fyra starter. Nu vill hon satsa vidare mot att vinna världscupen, vilket hon hittills under sin karriär aldrig gjort.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN