Stjärntrion nobbar Tour de Ski

Sprintstjärnorna nobbar Tour de Ski.

Varken Maja Dahlqvist, Emma Ribom eller Jonna Sundling räknar med att stå på start på nyårsafton.

– Plan A är att köra en träningsperiod över touren, säger Dahlqvist.

När året avslutas och Tour de Ski börjar blir det utan flera av de svenska stjärnorna. Trots att det inleds med en sprint väljer de blågula essen att stå över.

– Jag vill tävla till Davos, sen kommer jag nog stanna på höjd och få lite fin träning på höjd, säger Emma Ribom och fortsätter:

– Som min drömplan ser ut kommer jag inte köra Tour de Ski.

Även Maja Dahlqvist vill få in en träningsperiod då för att maxa formen in mot VM i februari.

Världsmästare nobbar

Detsamma gäller Jonna Sundling, som trots sjukdomsproblem missat inledningen av säsongen.

PLUS: Här är svenska kärleksparen på skidor

– Nu har allt ruckats om så vi får sätta oss och fundera, säger landslagstränaren Stefan Thomson som även är Sundlings personliga tränare.

Skulle sjukdomen nu kunna öppna för att hon kör Touren ändå för att få tävlingar?

– Sannolikt inte ändå.

Även Ebba Andersson, som var först upp för Alpe di Cermis 2021, är osäker på om hon kommer att köra Tour de Ski den här säsongen.

– Jag får se litegrann hur jag väljer att göra. Det blir intressant att se hur kroppen svarar här framöver och hur jag känner att den optimala vägen framåt här under säsongen kommer bli. Jag har inget konkret svar här och nu faktiskt, säger hon efter första världscuphelgen.

Emma Ribom, Jonna Sundling & Maja Dahlqvist
Emma Ribom, Jonna Sundling & Maja Dahlqvist

Karlsson och grabbarna vill köra

Trots det lär det finnas flera starka svenska namn på start.

Frida Karlsson, som två år i rad har målats upp som en av favoriterna inför, men fortfarande inte har fullföljt en tour räknar med att komma till start.

– Plan A är att jag kör Tour de Ski men jag har en plan B som innebär att jag inte kör den också så vi får se hur det blir.

På herrsidan garderar sig åkarna också med att allt beror på hur formen känns efter de inledande världscuphelgerna, men de stora namnen räknar med att köra.

– Ja, det har jag tänkt. Så vi kör väl bara på så får vi se hur det går, säger Jens Burman.

– Tour de Ski är med i planen, men sen får vi se hur det går. Går det lite sämre tror jag att jag väljer att träna men går det bra hela vägen in tror jag det blir Touren, säger William Poromaa.

För Calle Halfvarsson var Tour de Ski i fjol ett måste. Det var 33-åringens sista chans att knipa en OS-biljett, och han tog den.

Även om premiärhelgen i Ruka slutade med en diskning så har Halfvarsson redan bevisat att formen finns där den här säsongen och lär inte behöva åka till Tour de Ski för att säkra upp en biljett till VM i Planica.

Han planerar däremot att åka ner till alperna och tävla in det nya året.

– Jo, men det har jag så att jag hoppas att jag kunna gå in i Tour de Ski med en bra form, gå därifrån med bra resultat, komma hem och softa lite. Ha en bra go känsla in mot VM.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.