Förslaget: Ta bort ”bandy” ur innebandy

Publicerad 2022-05-11

Begreppen bandy och innebandy förvirrar.

Det menar Västergötlands bandydistrikt – som nu vill undersöka om det går att stryka ”bandy” ur innebandyn.

– Vi har naturligtvis inga planer på att byta namn, säger Svenska Innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl.

Bandy och innebandy är två välbekanta sporter i Sverige. Men namnen klingar lika och kan för icke insatta ge upphov till förvirring, enligt bandydistrikt Västergötland.

Därför vill distriktet nu se över möjligheten att varumärkesskydda ”bandy”. En motion har skickats in till Svenska bandyförbundet inför årsmötet i juni. I förslaget trycker distriktet på att ”vi på många sätt behöver stärka vårt varumärke och göra det tydligare”.

”Vi föreslår att starta en dialog med Innebandyförbundet om exklusivitet på namnet Bandy tillhörande sporten på is”, står det i motionen.

Att bandyn skulle ha förtur i en eventuell namndebatt motiverar distriktet med att bandyn heter just bandy både i Sverige och internationellt. Floorball är innebandyns namn i världen.

Märit Bergendahl.
Märit Bergendahl.

Sval respons

Men förslaget ser ut att stanna vid just ett förslag. Från Svenska Innebandyförbundets sida är gehöret nämligen svagt.

– Vi har ingen annan kommentar än att innebandy i våra ögon är ett helt annat ord och en helt annan sport, säger ordförande Märit Bergendahl.

– Vi tycker inte att det är ett bekymmer med sammanblandning och har naturligtvis inga planer på att byta namn. Det går utmärkt med olika sporter som kallas bandy och innebandy.

Går det att göra någon annan tolkning än att de vill att ni byter namn?

– Nej, jag kan inte läsa det på något annat sätt än att de menar att de inte tycker att innebandy ska få heta innebandy. Så tolkar jag det utan att ha frågat.

Är det bandyn som i så fall borde byta namn?

– Inte från vårt håll i alla fall. Vi har inga önskemål om det.

Sportbladet har sökt bandydistrikt Västergötlands ordförande Christian Nilsson.

Distriktet har även skickat in tre andra motioner inför Svenska bandyförbundets årsmöte den 11 juni. Dessa gäller förslag om en kommitté som arbetar för en plats i OS, samt regelförändringar rörande reservmålvakter respektive fullängdsutvisningar.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln