Nils van der Poel

”Kommer tyvärr inte fira någon jul i år”

Inget julfirande för Nils van der Poel

Av: 

Fredrik Andersson

SPORTBLADET

Träningsläger i Inzell – så kommer Nils van der Poel fira jul i år.

Nu ska formen vässas in i det sista inför OS.

– Jag kanske har någon på FaceTime som vill prata med mig någon timme, säger 25-åringen.

Till slut fick 25-åringen från Trollhättan ordning på teknikstrulet och halkade in på lördagens digitala pressträff.

2021 är snart slut.

Det har varit Nils van der Poels år.

VM-guld på 10 000 meter och 5 000 meter i Heerenveen tidigare i år, världsrekord på 5 000 meter i Salt Lake City för en vecka sedan, fyra av fyra världscupsegrar och, så klart, OS-klar på både 5 000 och 10 000 meter.

– Jag förväntade mig inte det här. Resultatmässigt har det inte varit i närheten av något jag gjort tidigare, det är på en annan nivå. Det är lite annorlunda att vinna tävlingar med ganska stor marginal, det har jag aldrig gjort tidigare. I mångt och mycket känns det ungefär som det jag har gjort, säger han.

van der Poel efter segern i Calgary i fredags.

”Längesedan Sverige brydde sig”

I går, fredag, ”misslyckades” svensken med att komma under drömgränsen sex minuter på 5 000 meter.

”Vi har blivit bortskämda och det är lätt att höja förväntningarna enormt”, sa Tomas Gustafsson om loppet.

Har vi blivit bortskämda, Nils?

– Jag tror inte det är jag som avgör det riktigt, men det är väl rimligt att ha höga förväntningar på mig, jag har ett väldigt bra resumé den senaste tiden och hade väl kanske blivit besviken på er om ni inte förväntat er att jag kunde upprepa det.

Vad har du för förväntningar på dig själv numera då? Och känner du någon press utifrån nu när OS närmar sig?

– Att jag fortsätter försöker göra mitt bästa, fortsätter leta efter det som jag tycker gör träningen utvecklande och rolig.

– Förväntningar utifrån… jag tycker mest det är kul att folk bryr sig om hur det går för mig, det var längesedan Sverige brydde sig om hur en skridskoåkare gör det, det tycker jag är skoj. Det är klart att jag vet att det är många som förväntar sig att jag ska fortsätta vinna medaljer, vinna med stor marginal och slå rekord, det hoppas jag också att jag gör – men jag känner inte att jag har något ansvar mot någon att leva upp till. Jag tror mycket att det grundar sig i att jag har försökt lägga av två gånger med det här, sett något annat och förstått att det finns annat som betyder mycket i livet – att leva upp till andras förväntningar när det kommer till att åka skridskor är inte värt att må dåligt över.

Inget socker

På söndag bär det av till Inzell, Tyskland. Där kommer van der Poel vara fram till OS i Kina.

– Vi kommer försöka göra så många varv som möjligt under 30 sekunder, det är det vi lägger fokus på. Varje varv är ett varv där vi tränar på tekniken så klart, det handlar lite om att få till en bra tajming på rakan, men mycket handlar om att fortsätta bygga en bra fysisk kapacitet – jag tror framför allt det är där olympiaden kommer avgöras, vem som har den bästa motorn.

Julfirandet? Träningsläger alltså.

– Jag kommer tyvärr inte kunna fira någon jul i år. Det är första gången jag inte gör det. Men jag får försöka lära mig att laga någon mat så kanske jag kan ha någon på FaceTime som vill prata med mig någon timme.

Hur känns det att inte få fira jul i år?

– Under vintersäsongen försöker jag hålla mig i hyfsat trim rent fetthaltsmässigt på kroppen – så det är ganska skönt att inte bli distraherad av godis- och sockererbjudanden hela tiden. Men, det är trist att inte träffa familjen.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu kan van der Poel sluta: ”Har andra ambitioner”

ÄMNEN I ARTIKELN

Nils van der Poel

Skridskor

Vintersport