Förkrossad Ymer utslagen ur US Open – bråkade med domare

Från ATP-final till sorti i den första omgången – Mikael Ymer lyckades inte rå på 20-årige Jenson Brooksby i US Open.

Han hamnade dessutom i ett utdraget bråk med domaren under matchen.

– Vad är det för fel på dig?! utbrast Ymer i sändningen.

Den 99-rankade amerikanen vann över den 72-rankade svensken i fyra set. På frågan om hur han upplevde matchen var Ymer fåordig när han lämnade arenan.

– Inga kommentarer, var 22-åringens enda svar.

Ymer fick en bra start på matchen och vann första gamet, men sedan tog Brooksby kommandot. Ymer tvingades jaga – och lyckades komma ikapp till 5–5 i första set, men upphämtningen var förgäves och Brooksby tog hem setet med 7–5.

Bråkade med domaren

I andra set fixade Ymer en 2–1-ledning, innan Brooksby ännu en gång gick om och drog ifrån. Amerikanen vann andra set med betryggande 6–2 – sedan Ymer även ägnat en del av setet till att bråka med domaren.

Efter att svensken missat en backhand kastade han sitt racket i marken och gick sedan för att hämta ett nytt racket. Efteråt torkade han av händerna – och hela proceduren översteg de 25 tillåtna sekunderna som serven har för att sätta bollen i spel. Därför gick han straffpoäng av domaren.

– Vad är det för fel på dig? Jag gick ju raka vägen, utbrister Ymer i sändningen.

Enligt Ymer skadade han sig på den trasiga racketen och han förhalade inte processen. Han krävde att turneringsledaren skulle hantera situationen för att domaren inte ”var rättvis” och vägrade spela vidare – och fick även på grund av detta straff för att ha försenat spelet.

Med kniven mot strupen lyckades Ymer i tredje set jaga sig till likaläge 5–5, och den här gången höll han i och kunde äntligen vinna med 7–5.

Fjärde set började som de tidigare, med en tidig ledning för Ymer. Men vid ställningen 3–2 till Ymer lyckades amerikanen återigen vända spelet till sin fördel och han avslutade matchen med vinna de fyra sista gamen.

”Hem och vila”

Sortin betyder hemfärd för Ymer.

– Jag ska hem och vila, ta det lite lugnt, säger han.

Trots det tidiga uttåget ur US Open kan 22-åringen ändå se tillbaka på en framgångsrik sommar.

– Den var bra, en väldigt produktiv sommar. Mycket att bygga på. Så jag ser fram emot resten av säsongen, säger han.

Mikael Ymer under matchen mot Jenson Brooksby, USA, i den första omgången av US Open i New York.
Mikael Ymer under matchen mot Jenson Brooksby, USA, i den första omgången av US Open i New York.

Första ATP-finalen

I helgen spelade Ymer sin första ATP-final, då han ställdes mot Ilja Ivasjka från Belarus i Winston-Salem. Det blev visserligen förlust, men tack vare finalplatsen klättrade han 18 placeringar på tennisens världsrankning lagom till US Open.

Inför matchen mot Brooksby påpekade dock den förre världsfyran Robin Söderling att lottningen var tuff.

– Brooksby, han har precis slagit sig in topp 100 och är väldigt bra på hard court. Micke måste spela på toppen av sin förmåga, sade Söderling till TT före matchen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.