Ukrainska ilskan mot bröderna Fourcade: ”Rasande”

Skidskytten Dmytro Pidrutjnyj, 30, ryckte in i ukrainska armén efter den ryska invasionen.

Nu går han till attack mot franska skidskyttebröderna Simon och Martin Fourcade efter att de stöttat ryska idrottare.

– Jag hoppas dina barn aldrig behöver känna smärtan som ukrainska barn känt, skriver han på Instagram.

Båda bröderna Fourcade har avslutat sina skidskyttekarriärer men Simon finns fortfarande kvar i sporten som tränare för franska juniorlandslaget.

I den rollen var han på junior-VM och för rysk media har han nu berättat hur han hjälpte det ryska laget, vars flagga plockades ner på tävlingsarenan, genom att riva sönder en fransk flagga i tre delar och sedan pussla ihop den till en rysk att sätta på vallabodens dörr.

–  Att utesluta utövare i sig är väldigt hårt. Därför kan jag inte förstå varför det är nödvändigt att stänga av det ryska förbundet. Det är ett felaktigt beslut, sa han i en intervju med NRK.

”Ser sina mammor våldtas”

En intervju som fick tidigare världsmästaren och trefaldiga OS-deltagaren, Dmytro Pidrutjnyj från Ukraina, att gå i taket. Han bröt själv säsongen för att rycka in i ukrainska militären.

– Gårdagens intervju med Simon Fourcade med ryska journalister gjorde mig verkligt rasande. Jag hoppas aldrig att dina barn behöver känna smärtan som ukrainska barn känt. Barn lämnar sina hem, barn som hör ljuden av explosioner, barn som ser sina mammor våldtas och nära anhöriga dödas, skriver han och fortsätter:

– Hur kan man mena att idrott och politik inte hänger ihop när aktiva ställer upp på konsert i Moskva för att stötta kriget med bokstaven Z på kläderna. Idrott har alltid varit ett marknadsföringsverktyg för alla länder. Efter kriget bröt ut har bara en rysk idrottare skrivit till mig och sagt att han skäms över sitt lands agerande. För mig betyder tystnaden från ryska och belarusiska idrottare att de väljer att stötta kriget. Jag är inte det minsta ledsen över att de inte får vara med i internationella tävlingssammanhang.

”Ingen rätt att förolämpa”

Även Martin Fourcade får kritik för att han inte uttalat sitt stöd för Ukraina en enda gång under kriget men däremot också uttryckt att hans ”hjärta är med sina ryska vänner” som inte får delta i världscupen.

– Jag tror vi har pratat med varandra för sista gången.

Martin Fourcade tycker att kritiken han får är ofärtjänt.

– Jag förstår att du är arg och ledsen men det ger dig ingen rätt att förolämpa någon för att du inte håller med hans bror, skriver han i en kommentar till ukrainarens inlägg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.