Svenske Nicklas med i bisarrt VM – anordnat av världsstjärnan

Ballong-VM blev en viral succé och hade över två miljoner tittare.

Grundaren: Gerard Piqué.

En svensk representant: Nicklas Hallbäck.

– Jag är extremt stolt över att representera Sverige, säger 40-åringen efter det historiska – och bisarra – världsmästerskapet.

Det kan låta som ett jippo, vilket det naturligtvis också var, men ballong-VM i spanska Tarragona togs också på stort allvar.

Flera världsstjärnor var på plats. Den förre spanske landslagsmannen i fotboll – och Barcelona-ikonen – Gerard Piqué låg bakom arrangemanget och tog med sig frun Shakira. Det följdes också av bland andra Sergio Agüero.

Men även en svensk stod i händelsernas centrum.

Nicklas Hallbäck, 40.

– Jag fick erbjudandet om att vara med från en god vän, som hade talat in ett röstmeddelande. Jag tvekade aldrig, säger Nicklas som på grund av en jobbresa inte hade mycket tid till förberedelser.

– Jag slog lite på en ballong hemma, för att se hur den beter sig, men det var typ bara det.

Tabbade sig i början

Sporten går ut på att hålla ballongen i luften och slå – mot höjden eller sidan – för att motståndaren inte ska kunna ta ballongen innan den slår i marken.

Mästerskapet avgjordes i utslagningsrundor och Nicklas fick möta Marocko.

– Jag kom in fel och gjorde några tabbar under de första 15 sekunderna. Då hamnade jag i ett 0–3-underläge, men lyckades ta matchen till 3–4 och förlorade till slut med 4–6.

Han var förstås besviken.

– Man är ju tävlingsmänniska och jag gick för att vinna hela VM. Man fick tillbaka den där besvikelsen man kände efter förluster i junioråldern. Jag tog förlusten hårt, säger Nicklas, men tillägger:

– Det var svinkul och något jag vill göra igen. Men det krävs samtidigt mycket, man kastar sig överallt. Matcherna är väldigt intensiva.

”Kommer få spridning”

Vad tror du om framtiden för sporten?

– Jag tror definitivt att den kommer få spridning. Visst, det är ett jippo och kommer nog inte komma in i OS, men jag tror entreprenörer runt om i världen kommer att förstå sponsormöjligheterna.

Hur känns det att vara landslagsman?

– Jag är extremt stolt. Jag har bor i Barcelona och har bott halva mitt liv i Spanien. Då blir man ännu mer patriotisk. Det var ju inte så att Riksidrottsförbundet ringde, men jag var lite nervös att kliva in med landslagströja och svenska flaggan.

Träffade du Piqué?

– Ja, jag stod nära honom. Men jag har träffat honom tidigare. Jag var privat bartender till Joan Laporta (FC Barcelona–president) och var bartender när ”Barca” vann ligan 2011, säger Nicklas som till vardags jobbar för Bacardi.

Vilket land som blev världsmästare i det historiska VM:et? Peru, som besegrade Tyskland i finalen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.