Charles Leclerc med pole position i Monaco

Charles Leclerc har aldrig någonsin tagit sig i mål i hemma i Monaco.

Nu har han pole position - ska han bryta förbannelsen?

– Jag är så otroligt lycklig, säger han.

– Oavsett vad som kommer i morgon är vi förberedda.

I Monaco GP är kvalet alltid avgörande, där är det näst intill omöjligt att köra om på banan och eventuella omkörningar genomförs oftast i samband med depåstoppen. Därför var pressen inför kvalet enormt stor.

Hemmaföraren Charles Leclerc, Ferrari, startade allra bäst. Monegasken som aldrig någonsin tagit sig i mål i ett GP lopp i Monaco imponerade med en stark första sektor i sitt första försök och fick med sig team kollegan Carlos Sainz till andraplatsen.

När det sedan var dags för det andra och avgörande försöket tryckte han återigen gasen i botten.

– Jag låg verkligen på gränsen, det var väldigt svårt att få in däcken i rätt fönster och bakändan av bilen kändes lite lös. Samtidigt låg jag fyra tiondelar före min tid och hade ett perfekt var på gång, säger Leclerc efter kvalet.

Leclerc jagar målflagg i Monaco

Men det blev aldrig någon förbättring. Red Bulls Sergio Perez satsade lite för hårt på väg in mot tunnelns och gick i muren, efter honom kom Carlos Sainz och han hade ingen möjlighet satt undvika en kollission.

Därmed flaggades det rött och kvalet avbröts. Det gav Ferrari första startled, före Perez och Max Verstappen, båda Red Bull i andra led.

– Detta är verkligen speciellt, säger Charles Leclerc efter kvalet.

Han har aldrig tagit sig i mål i Monaco GP, inte under sin tid i Formel 1 och inte heller när han körde supportklassen Formel 2. Då är det ändå en bana han känner varje millimeter av, en bana han har cyklat, åkt skolbuss och gått på om och om igen.

– Jag är otroligt glad, det har varit en smidig helg och jag har hela tiden vetat att vi har haft farten i bilen, säger Leclerc som inte har kvalat sämre än tvåa i år.

Regn under F1 i Monaco?

Nu har han sin kollega som lite buffert under morgondagens GP och han har möjligheten att återta ledningen i VM, men det finns en stor riskfaktor.

Väderprognosen talar om regn under morgondagens GP.

– Det blir mer förutsägbart om det är torrt, påtalar Leclerc efter kvalet.

– Men oavsett vad som kommer är vi redo.

Han jagar inte bara sin första seger hemma i Monaco - han längtar efter att ens ta målflagg i sitt hemmarace.

F1-bloggen: Sainz första ord om den avgörande kraschen

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.