Jonny Nilsson död – blev 79 år

OS-guldmedaljören Jonny Nilsson har dött.

Han blev 79 år.

– Han somnade in i natt, lugnt och stilla, säger hans hustru Marianne Nilsson till TT.

Se tv-klippet med Jonny Nilsson från 2017.


I slutskedet av livet led Jonny Nilsson av prostatacancer som hade spridit sig till skelettet.

– Livet rinner ur min kropp. Jag blir bara sämre och sämre och vill bara dö. Jag har alltid varit en fysisk stark person med ett enormt psyke som gjorde att jag blev bäst i världen, men nu orkar jag inte längre sade en då 78-årig Nilsson till Expressen.

Skridskokung

Jonny Nilsson slog igenom på 60-talet och tog bland annat hela sex VM-guld.

Han krönte en framgångsrik karriär med att ta OS-guld på 10 000 meter i Innsbruck 1964 och var en otroligt stor idrottsprofil.

Nilsson var omåttligt populär på hemmaplan. I en omröstning året före OS-guldet röstades han fram till den ärofyllda titeln Sveriges mest populära person.

På andraplats?

Kung Gustav VI Adolf.

Han fick också ta emot Svenska Dagbladets guldmedalj, nuförtiden känd som Bragdguldet. Och det var innan OS-guldet.

– Han betydde mycket för sporten och var en stor profil. Det är bara att inse att han var en av de stora idrottsstjärnorna i Sverige på den tiden, säger Tomas Gustafson, en annan framgångsrik skridskoåkare, till Sportbladet.

Utöver en hel hög med guldmedaljer blev Nilsson utsedd till Nordens främste idrottsman 1964 och slog fem världsrekord mellan 1963 och 1965.

Efter skridskokarriären hade Nilsson en lång och framgångsrik karriär inom både radio och tv. Bland annat hade han sitt eget tv-program Jonnys Hörna.

Jonny Nilsson.
Jonny Nilsson.

PLUS: ”Pisstråkigt! Är du dum i huvudet?! Puckat!”

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln