”Jag har svårt att ta in allt”

Täby-målvakten till landslaget – för första gången någonsin

Hon har fortfarande inte hunnit smälta det historiska SM-guldet.

Nu kommer nästa chock: Alexandra Durling, 24, är för första gången uttagen i det svenska landslaget.

– Jag har svårt att ta in allt, säger succémålvakten, som nu siktar på VM.

Inte ens tre veckor har passerat sedan skrällen slog ner som en bomb i innebandy-Sverige.

Täby finalvann mot Mora med 7–4 och säkrade den första SM-titeln i klubbens historia.

En av de absolut största guldhjältarna i skrällaget? Alexandra Durling. En, i alla fall inför säsongen, oväntad nyckelspelare.

Det var nämligen först i somras som hon blev utsedd till förstemålvakt.

– Jag blev stolt och glad men det var också en stor roll att axla, har Durling tidigare sagt.

”Ler hela tiden”

När Sportbladet når Alexandra Durling berättar hon att SM-guldet är svårsmält.

– Jag har försökt att landa i det, att vi faktiskt lyckades. Jag går fortfarande runt och är glad och ler hela tiden. Jag mår jättebra.

24-åringen från Stockholm skrattar. Det märks att hon uppriktigt har svårt att ta in vad som inträffade i Globen den där lördagen i slutet av april.

– Det var helt ärligt först i semifinalen som vi själva kände att det kan gå hela vägen, men innan slutspelet började var guldet inte något som någon hade förväntat sig. Helt fantastiskt, fortsätter Durling.

Uttagen i landslaget

Och nu kommer en ny, prestigefylld händelse för Täby-målvakten.

När det svenska landslaget ska ha en samling på Gotland i slutet på maj följer Durling med. För första gången någonsin är hon uttagen i truppen.

– Alltså, jag kan inte riktigt beskriva vad jag känner. Jag har som sagt svårt att ta in allt. Det har varit ett mål för mig under en lång tid, det är bara så kul, säger hon.

Det var två dagar efter SM-finalen som förbundskaptenen Åsa Karlsson lyfte på luren och frågade om guldmålvakten ville följa med på nästa landslagssamling. Durling berättar att hon, trots chocken, inte är speciellt förvånad över att hon nu får chansen i Blågult.

– Det kändes inte omöjligt. Jag har verkligen blommat ut i år och har tagit stora steg, så jag hoppades att jag skulle komma med.

Siktar på VM

Senare i år, i december, ska damerna spela sitt tolfte världsmästerskap – och givetvis hoppas Alexandra Durling på en plats i VM-truppen.

– Det är mitt mål och min dröm. Jag kommer satsa stenhårt.

Hur ser du på dina chanser att komma med?

– Jag har chansen, absolut. Jag kommer att vara med i beräkningen, säger succémålvakten, som har ett år kvar på sitt kontrakt med Täby.

– Jag trivs bra här och har inga planer att lämna nu. Jag kommer att spela i Täby även nästa säsong, men efter det får vi se.

Oavsett om det blir VM-spel eller inte för 24-åringen så kommer hon om ett år garanterat vara eftertraktad av flera klubbar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.