”Jag ska vara ärlig, det svider faktiskt”

Av: Linn Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

SOLLEFTEÅ. I fem år var Ebba Andersson drottning av klassiska ”Hallstatestet”.

Men efter ett besök på Instagram var rekordet borta – Frida Karlsson hade sprungit snabbare än någon annan upp för backen.

– Jag ska vara ärlig, det svider faktiskt, säger 23-åringen när Sportbladet träffar skidstjärnan uppe på Hallstaberget i Sollefteå.

Skidliftarna är avstängda och snön borta i backarna på Hallstaberget, i stället ser man en upptrampad stig och en snitslad bana med skyltar ”Hallstatestet” i en brant backe. Ebba Andersson pekar upp mot toppen av berget:

– Där uppe är avslutningen på testet, säger skidstjärnan.

Testet hon syftar på är det klassiska konditionstestet ”Hallstatestet” som består av en 1 800 meter lång bana med en stigning på 210 höjdmeter. Testet är omtalat som ett av de tuffaste konditionstesterna i Sverige och i 40 års tid har utövare fått bekänna färg i backen.

2015 maxlöpte Ebba Andersson upp för monsterbacken snabbare än någon annan kvinna mäktat med och rekordtiden ristades in till 8 minuter och 56 sekunder.

– Jag kommer ihåg att jag var väldigt nöjd med min prestation då.

Ebba Andersson.
Foto: BILDBYRÅN
Ebba Andersson.

”Såg det på Instagram”

Men i förra veckan fick Sollefteå kommun damma av rekordboken och skriva dit ett nytt namn. Landslagskompisen Frida Karlsson klargjorde med en bild och tillhörande text ”Håller hårt i traditionerna med Hallstatest och nu är rekordet mitt” på sin Instagram.

– Jag ska vara ärlig, det sved faktiskt. Det är aldrig roligt att bli av med ett rekord, det ska jag vara helt ärlig med att säga.

Fick du ett sms eller såg du det på Instagram?

– Nej, jag såg det på Instagram. Jag kan inte styra hur fort Frida springer upp för Hallsta utan jag får i stället bara imponeras.

Foto: BILDBYRÅN
Frida Karlsson.

”Fruktansvärt jobbigt”

Kommer du försöka att ta tillbaka det?

– Jag tänker göra det jag kan för att springa så fort jag kan uppför backen men jag vet att jag var väldigt nöjd med tiden jag satte 2015. Jag har bara sprungit testet ett fåtal gånger sedan dess och jag har haft en viss begränsning i min löpning efter mina skador, säger skidstjärnan som 2016 genomgick en omfattande knäoperation och förra året skadade samma knä inför säsongen.

– Det är ett fruktansvärt jobbigt test men jag ska göra det jag kan sen får vi se hur långt det räcker. Det är en tjusning i att man kan sparra varandra att springa fortare och fortare.

Har ni mer koll på varandras träning under försäsongen?

– Nej, det är när vi kommer till våra läger som man får en liten avstämning hur man ligger till. Sen ska man vara ödmjuk till ens form då också, det är först till vintern som det gäller på riktigt, säger Ebba Andersson.

* Sollefteå kommun har inte offentliggjort Frida Karlssons nya rekordtid.

Foto: Linn Nordström
Hallstabacken i Sollefteå.
Publicerad:

LÄS VIDARE