Skidstjärnan startar podcast: ”Jag får styra”

Av: 

TT

Det har varit en annorlunda försäsong för Ebba Andersson.

I brist på landslagsläger har hon i stället slagit löparrekord och startat podcast.

– Där får jag själv styra vad som ska ges ut, säger den 23-åriga längdstjärnan.

Det blev stor uppmärksamhet när landslagskollegan och supertalangen Frida Karlsson slog Ebba Anderssons fem år gamla banrekord i det utmanande Hallstatestet i Sollefteå – en bana på 1 800 meter och med en stigning på 210 höjdmeter – och sedan gick emot traditionen att först inte avslöja tiden.

Bara några dagar senare sprang Ebba Andersson samma bana under tävlingen ”Från botten till Sockertoppen” och slog det förra tävlingsrekordet med över en minut när hon stod för tiden nio minuter och en sekund.

– Det var väl Frida som gjorde att det uppmärksammandes så mycket i och med att hon sprang så fort. Att jag sprang där handlade mer om att Robin Bryntesson (svensk längdåkare och profil) anordnade en tävling. Jag var i stan och kände att det var ett bra tillfälle att ta på sig nummerlappen och känna tävlingspirret, säger Ebba Andersson.

– För mig handlade det inte om att "oj, nu har Frida tagit rekordet, nu ska jag ta tillbaka det så fort som möjligt". Så var det inte, det var mer bara ett bra tillfälle att få utmana mig.

Ebba Andersson vill vara på topp oavsett hur tävlingssäsongen blir. Arkivbild.
Ebba Andersson vill vara på topp oavsett hur tävlingssäsongen blir. Arkivbild.

”Väldigt spända”

Tillsammans med en annan längdåkare, Lisa Vinsa, har Ebba Andersson startat podcasten "Mellan himmel å skidspår".

– Jag hade tanken på det redan förra hösten. Men det är först nu vi gjort det till verklighet. Vi var väldigt spända på hur det skulle mottas, men vi har fått väldigt fin respons, säger Ebba Andersson.

De har inte satt någon plan för hur ofta avsnitten ska släppas, mer än att det ska finnas en kontinuitet. För Ebba Andersson, som är en av Sveriges mest bevakade vinteridrottare, blir podcasten också ett sätt att få prata mer på sina egna villkor.

– Jag tror just det är en anledning till att jag vågat dra i gång det här, att jag får styra vad jag vill ge ut. Så klart kan jag välja det också i en intervju, men det är inte jag som ställer frågorna. Då handlar det mer om att stå till svars på ett sätt. Då är det någon annan som väljer frågor och hur det ska vinklas och ges ut.

Mer egen träning

23-åriga Andersson har precis som resten av landslaget skött sin träning på egen hand sedan coronapandemin bröt ut.

– Det är ovissa tider, det här är inte normalt för någon oavsett om man är elitidrottare eller har ett vanligt jobb. Vi har inte varit och flängt runt på olika lägerorter lika mycket. Jag trivs bra med att träna på egen hand.

Även om det – med sällskap av brorsan Fredrik Andersson, som också satsar på skidåkningen – funkar bra, så finns det en saknad efter landslagsläger. I början av augusti blir det samling i Torsby.

– Det är en stor tillgång att få träna med landslaget. Jag ser verkligen fram emot det, och att få träffa alla.

Oviss säsong

Förra säsongen blev till viss del förstörd av en knäskada och en förkylning. Den kommande säsongen är oviss. Det finns redan flera datum satta för tävlingar, men på grund av coronapandemin finns fortfarande en osäkerhet.

– Oavsett hur tävlingsprogrammet kommer att se ut tränar jag för att utvecklas som skidåkare. Är det så att tävlingsprogrammet sker internationellt vill jag vara så bra förberedd som möjligt för det, är det så att det blir ett tävlingsprogram som det ser ut nu vill jag vara lika bra förberedd då också. Oavsett vad det blir för tävlingar så vill jag prestera så bra som möjligt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.