Motorsport

Nytt debacle av Ferrari när Hamilton vinner igen

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Inför säsongen 2020 hade Ferrari som målsättning att slåss om en VM-titel.

Istället har det handlat om ett fritt fall.

Stallet tog inte en enda poäng i Belgien GP.

Samtidigt som Mercedes och Lewis Hamilton dominerar tävlingshelg efter tävlingshelg och har ett grepp om VM-titeln efter sju deltävlingar faller Ferrari allt djupare ner i krisen.

Resultatet i Belgien var det sämsta på tio år.

– Märket Ferrari är legendariskt och de ska slåss i toppen av fältet. Detta är inte bra för Formel 1, konkurrensen mellan teamen i toppen och jag känner verkligen för alla Ferraris fans och anställda när de nu saknar farten i bilen, säger Mercedes teamchef Toto Wolff i samband med Belgiens GP.

Seger 89 för Hamilton

Han team fortsätter att dominera, Lewis Hamilton tog sin femte seger på sju lopp den här säsongen och han är i en överlägsen ledning av mästerskapet.

Bakom honom är det en kamp mellan Red Bulls Max Verstappen och Hamiltons kollega Valtteri Bottas.

Ferrari däremot är avhängda och i det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet är stallet inte bättre än femma. Även om Charles Leclerc har tagit två pallplatser under säsongen har han inte gjort det för att bilen har varit speciellt bra, utan för att han nyttjat omständigheterna.

Charles Leclerc och Ferrari hade en ny tung tävling.
Charles Leclerc och Ferrari hade en ny tung tävling.

Bilen har istället blivit allt mer svårkörd, förarna har svårt att få däcken att fungera vilket i leder till att de får ett väldigt dåligt fäste.

– Vi har inte hittat grunden till problemet, förklarar Ferraris sportchef Laurent Mekies för motorsport-total.

– Vi är medvetna om att vi inte presterar i år. Vi vet också att det inte finns någonting som vi kan göra på kort sikt och vi vet dessutom att den här typen av banor inte alls passar vår bil.

Under kvalet till Belgiens GP klarade ingen av Ferraris förare sig vidare från den andra kvalomgången och i loppet var varken Charles Leclerc eller Sebastian Vettel i närheten av att ta någon poäng. Det har inte hänt sedan Storbritanniens GP 2010.

– Det är ingen kris, hävdar Ferraris teamchef Matti Binotto efter Belgien GP.

– Det är en väldigt svår situation.

Ferraris ras under 2020

För ett år sedan vann Ferrari i Belgien och även på Monza efterföljande helg, men i slutet av förra säsongen misstänkte det internationella bilsportförbundet att Ferrari trixade med bränslefördelningen. Efter en genomgång av delar av bränslesystemet skärptes reglerna och därefter har Ferrari förlorat möjligheten att konkurrera om en VM-titel.

– Vi var tvungna att anpassa oss till ett av de tekniska direktiven, vi behövde föra vissa förändringar och en konsekvens av det är att vi förlorade i prestanda, erkände Ferraris teamchef Matti Binotto för Auto, motor und sport.

I Belgiens GP körde fem av de sex sista bilarna med motorer från Ferrari.

LÄS OCKSÅ

Seger i Belgien GP gav Hamilton vinst nummer 89. - F1-bloggen

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C MORE

Publisert:

LÄS VIDARE

Scott Dixon tog 50:e segern i IndyCar

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Ferrari

Lewis Hamilton

Charles Leclerc

Sebastian Vettel