Motorsport

MOTORLISTAN: Ikonen Rossis 20 år på toppen

”Min karriär förtjänar en tionde VM-titel”

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

I mer än halva sitt liv har Valentino Rossi slagits om segrar.

Och han gör det fortfarande eftersom han vägrar att ge upp sin dröm.

– Min karriär förtjänar en tionde VM-titel, säger han.

Valentino Rossi hann fylla 40 år innan årets VM-säsong i roadracing startade. Han har tävlat i VM i 23 år och han vigt mer än halva sin livstid åt världsmästerskapet.

Han vann sitt första VM-lopp när Alex Rins, som vann den senaste deltävlingen, fortfarande var en bebis. Han har kvar glädjen i racingen och han har kvar drömmen om ännu en VM-titel

Den tionde i karriären.

– Det är en dröm som jag verkligen tror på. Jag förtjänar en titel till. Två gånger har jag tappat titeln i det sista loppet och jag har varit tvåa i VM vid flera tillfällen, säger Valentino Rossi till Gazzetta dello Sport.

– Det stora misstaget gjorde jag 2006, den titeln skulle jag ha vunnit.

Valentino Rossi 40 år - jagar VM-titel tio i motoGP

Då var han favorit, då kraschade han i finalen och då förlorade han en VM-titel.

– Om jag hade varit lugnare och inte kraschat så hade jag vunnit titeln. Det finns flera saker som jag inte insåg då, men jag vet inte om besluten var rätt eller fel. Som när jag bytte till Ducati eller till Yamaha, istället för att fortsätta vinna med Honda.

Allt eftersom åren har gått, har nya och yngre konkurrenter dykt upp. Det har gjort att Valentino Rossi har behövt ändra sin körstil för att fortsätta kunna konkurrera om pallplatser.

– För 15 år sedan var jag den snabbaste föraren på banan. Numera händer det inte så ofta, även om jag kan vara väldigt kvick om jag arbetar hårt och verkligen koncentrerar mig, berättar Valentino Rossi för den italienska tidningen.

– Jag är väldigt glad över allt det som jag har fåt uppleva och över den person jag har utvecklats till. I vardagen är min ålder absolut inget problem, men när det gäller motoP är jag gammal. Jag hade gärna kört många år till, men tyvärr kommer det inte att bli så.

Rossi kör motoGP till han är 41 år - minst

Hans kontrakt sträcker sig till och med 2020, då har han hunnit fylla 41 år.

– Detta kan vara mitt sista kontakt, men kanske inte. Jag har inte bestämt mig än.

Rossi vann sin senaste seger i Nederländerna 2017, men i år har han inlett säsongen strålande och efter tre lopp och två andraplatser ligger han tvåa i VM, tre poäng efter ledande Andrea Dovizioso.

Nu pratar han om att konkurrera om segern i varje lopp den här säsongen.

– Det är målet. Vi gör allt vi kan och vi är här för att slåss om segrar i varje deltävling, förklarar Rossi för Sky Sport MotoGP.

Nästa försök gör han om en vecka. I spanska Jerez.

Valentino Rossi - 20 år som toppförare i roadracing

1996
17-årige italienaren Valentino Rossi inledde karriären i 125 cc, han körde sitt första VM-lopp, tog sin första pole position och sin första seger.

1997

Som 18-åring vann Rossi sin första VM-titel i 125 cc.

1998
19-årige Valentino Rossi flyttade upp till 250 CC, även om han hade en sämre start på säsongen lyckades han ta ett par andraplatser och den första segern kom i Nederänderna. Han avlutade också året med att vinna flera lopp, från tävlingen på Imola till den i Argentina och var till slut tvåa i VM.

1999
VM-titel nummer två kom i 250 cc och Rossi dominerade säsongen den gav honom möjligheten att få en plats i 500 cc.
2000
20-årige Rossi fick chansen hos Honda, där han tog över efter legendaren Mick Doohan som vann fem VM-titlar i den tyngsta klassen. Italienaren fick också möjligheten att jobba med Doohans ingenjör Jeremy Burgess och han fortsatte att utvecklas. Rossi avslutade sin första säsong i den tyngsta klassen som VM-tvåa.
2001
Redan under sitt andra år i mästerskapet dominerade Rossi, han vann elva segrar och missade bara pallen vid tre tillfällen. Han var 106 poäng före rivalen Max Biaggi.

2002-2005
500 cc blev motoGP och Rossi dominerade sporten, han vann med Honda 2002 och 2003, för att sedan byta till Yamaha dr han vann så väl 2004 och 2005. Som 26-åring hade han vunnit sju VM-titlar.

2006-2007
Två tyngre år för Rossi, 2006 tappade han VM-titeln när han kraschade i finalen som avgjordes i spanska Valencia och hans förre teamkompis Nicky Hayden. Året gjorde Rossi sitt sämsta VM sedan 2006 och slutade trea i VM, titeln vanns av Casey Stoner.

2008-2009
Efter två tunga säsonger bytte Yamaha från Michelins däck till Bridgestones däck och hävdade att det behövdes för motivationen. Det var tydligen ett smart drag och Rossi säkrade titeln reda i Japan för att sedan avsluta säsongen med tre pallplatser.

Det var hans åttonde VM-titel. Årets efter var också framgångsrikt, han tog sinn 100:e GP seger i Nederländernas GP och även om han missade segern på Mugello för första gången sedan 2001 så vann han sin han sin nionde VM-titel i roadracing.

2010-2018
Säsongen 2010 förstördes av ett benbrott och 2011 bytte Rossi till Ducati där han ersatte Casey Stoner, men de två säsongerna hos Ducati var allt annat än lyckades. 2013 återvänder Rossi till Yamaha och han var tvåa i VM 2014, 2015 och 2016. 2017 skrev han in sig i historieböckerna som den äldsta segraren i mästerskapets historia när han vann deltävlingen på Assen, Nederländerna. Då var han 38 år och 129 dagar, den tidigare rekordhållaren i motoGP var Troy Bayliss.

2019-
Valentino Rossi har fyllt 40 år. Han älskar fortfarande att tävla i VM och han har ett kontrakt med Yamaha till och med 2020. Han äger också Sky Racing Team by VR 46 som tävlar i supportklasserna moto2 och moto3.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Valentino Rossi

MotoGP