Protesterade mot Trump – kan straffas

Publicerad 2019-08-13

Fäktningsmästaren Race Imboden är den senaste amerikanske idrottaren som protesterar mot president Donald Trump.

”Jag offrade mitt ögonblick på podiet för att uppmärksamma frågor som måste tas upp”, twittrar Imboden.

Under lagfäktningens medaljceremoni i de Panamerikanska spelen (Nord- och Sydamerika) i peruanska Lima beslöt sig Race Imboden, världsmästare och medaljör vid OS i Rio de Janeiro, när han med lagkamraterna stod överst på pallen för att gå ner på knä när den amerikanska nationalsången spelades.

”Vi måste kräva förändring. Jag har stolt representerat USA i de Panamerikanska spelen, men den stoltheten har minskat på grund av landets brister. Rasism, pistolkontroll, felbehandling av invandrare, och en president som sprider hat ligger överst på den listan”, twittrade Race Imboden efter medaljceremonin.

”Jag offrade mitt ögonblick på podiet för att uppmärksamma frågor som måste tas upp”.

Kan straffas

USA:s president Donald Trump har inte gett någon respons på Imbodens protest.

Däremot kan 26-åringen straffas i efterhand, det har nu USA:s olympiska kommitté sagt i ett uttalande.

Att gå ner på knä under nationalsången har blivit en medborgerlig protest som andra tagit efter sedan Colin Kaepernick gjorde det under NFL-säsongen 2016, han protesterade mot polisbrutalitet och USA:s diskriminering av svarta personer.

Under 2016 gick även USA:s fotbollsstjärna och VM-guldhjälte Megan Rapinoe ner på knä i en protest under en ligamatch mellan Seattle Reigns och Chicago Red Stars.

Följ ämnen i artikeln