Monstertid av Sjöström – siktar på världsrekord

Sarah Sjöström jagar sitt femte VM-guld

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

GWANGJU. Jakten på det historiska femte VM-guldet är igång.

Efter 56,45 i försöken på 100 meter fjäril tror Sarah Sjöström att hon kan slå världsrekord i semifinalen eller finalen.

– Ja, det är jag säker på att jag kan, säger hon.

Sarah Sjöströms guldjakt är igång.

I natt, svensk tid, dök en av långbane-VM:s stora stjärnor ner i Gwangjus tävlingsbassäng för att simma 100 meter fjäril – och var färdig med uppgiften 56,45 sekunder senare. En monstertid som hade gett silver om den simmats i senaste OS-finalen (eller ja, svenskan vann ju där, så med henne borträknad hade den räckt till guld). Närmaste konkurrent, Emma McKeon från Australien, var en knapp halvsekund efter.

”Vi tar det på engelska...”

Det är tio år sedan Sarah Sjöström vann sitt första VM-guld på 100 meter fjäril. Mycket har förändrats sedan den 15-åriga flickan på stapplig engelska förklarade hur lycklig hon var.

Den här gången möter hon pressen i den mixade zonen och lutar sig bakåt i en gest för att liksom samla ihop reportrarna. Hon verkar bekväm, tillfreds, pigg.

– Vi tar det på engelska så att alla fattar, säger hon till oss svenskar.

Sedan berättar Sarah Sjöström att mästerskapspremiärer är behäftade med viss nervositet. Det kan kännas skit, men det förrädiska är att det känns först när du kommit ner i vattnet. Fast den här gången gick det bra.

– Jag försökte bara slappna av första femtio och försökte flyga tillbaka, säger hon.

”Det är väldigt coolt”

Sjöström har vunnit VM-guld på 100 meter fjäril fyra gånger. Ingen kvinna har någonsin vunnit samma gren fem gånger.

– Jag hade inte tänkt på det före mästerskapet, så det har inte varit mitt huvudfokus. Men att vara på högsta nivån så länge är väldigt coolt.

56,4 redan. Hur mycket bättre kan det bli här på VM?

– Jag känner mig själv, det blir alltid bättre och bättre ju mer jag lopp jag får. Det första loppet handlar om att komma in i det och nu ska jag förbättra mig till semifinal och final.

Sarah Sjöström satte det gällande världsrekordet, 55,48, i OS-finalen i Rio. När jag frågar om hon kan skala av en sekund från dagens försökstid, och alltså slå sitt pers, svarar hon med en självklarhet som om det gällt om hon tror sig hinna handla på vägen hem från jobbet.

– Ja. Det är jag säker på att jag kan.

Louise Hansson hade försökens sjunde bästa tid, 57.50, och tog sig för första gången i karriären vidare till en semifinal i långbane-VM.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM