Schack

Mästaren anklagas för fusk – på toaletten

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Han var en av världens mest omtalade stjärnor.

Men ertappas som en fuskare – på toaletten med mobiltelefonen i handen.

Därmed kan karriären vara över.

58-årige mästare Igor Rausis har slagit schackvärlden med häpnad. Han är den äldste spelaren som är rankad bland de hundra bästa i världen och i lördags hade han nått plats 53.

Men det var innan hans fusk fångades på bild.

Innan hela världen såg att han tog hjälp av sin mobiltelefon.

– Igor Rausis togs på bar gärning under en turnering i Strasbourg, skriver Emil Sutovskij, ordförande i World Chess på Facebook och förklarar att man länge hade misstänkt att den något äldre spelaren fuskat sig till sina framgångar.

Mästaren smygfotad på toaletten

Nu befann han sig i Frankrike där han deltog i tävlingen Strasbourg Open och en seger där hade gett honom runt 11 000 kronor. Men han kom aldrig så långt.

Han ertappades som en fuskare under en paus.

58-årigen hade gått in på toalettstolen, dragit upp byxorna så att de bara benen syntes och satt sig bekvämt för att läsa på en mobiltelefon. Något som är förbjudet eftersom det finns mycket avancerade schackappar som spelarna kan använda sig av för att analysera spelet. Därför har många schackturneringar infört metalldetektorer som spelarna måste gå igenom innan de beträder spelområdet.

Det är oklart om bilden som avslöjade Rausis kom till av en slump eller om det var en gillrad fälla, men telefonen har hittats på toaletten och enligt The Telegraph har schackspelaren erkänt att den tillhör honom.

– Jag tappade fattningen, sa Rausis enligt tidningen.

– Jag har erkänt att jag använde min telefon under matchen. Vad mer kan jag säga?

Inte första gången

Igor Rausis stängdes av från turneringen, förbundets etiska kommitté kommer att ta del av allt bevismaterial och Yuri Garrett som är sekreterare för fairplay på Fide skriver på Facebook att man har haft en spelare under uppsikt i flera månader.

– Tro mig spelaren hade ingen chans efter det att jag fått reda på vad som inträffat, skrev Garrett på Facebook.

Detta är inte första gången som en schackspelare stängts av för att han använt en mobiltelefon under ett toalettbesök, 2015 ertappades Gaioz Nigalidze, från Georgien under en internationell tävling i Dubai.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Lista: Idrottsvärldens värsta fusk och skandaler

ÄMNEN I ARTIKELN

Schack