Usain Bolt

Bolt till attack mot sina gamla kollegor: ”Pinsamt!”

Av: 

Emil Carlsvärd

SPORTBLADET

Usain Bolt lade av med friidrotten för drygt två år sedan.

Nu går han till attack mot sina tidigare kollegor – och sågar även Jamaicas framtid.

– Jag tror inte det kommer att bli bättre heller, för de här ungdomarna är lite för bortskämda, säger Bolt enligt Reuters.

Sommaren 2017 lade världens snabbaste man, Usain Bolt, 32, skorna på hyllan och avslutade sin fantastiska friidrottskarriär.

Sedan dess har det gått utför för den jamaicanska sprinters på herrsidan.

För under 2018 hade Jamaica, för första gången sedan 2003, ingen sprinter med bland de tio snabbaste herrlöparna i världen. I år är Yohan Blake ensam jamaican som har slagit 10 sekundersspärren – att jämföra med USA som har fem sprinters som har lyckats med samma bedrift.

Usain Bolt.

Foto: TT

”Det är pinsamt för vårt land”

I en intervju med Jamaica Gleaner hänger Usain Bolt ut sina gamla OS-medaljörer Yohan Blake och Warren Weir, samt nästa generation jamaicaner, som alla har varit långsammare än de amerikanska löparna de senaste två åren sedan Bolt lade av.

– Jag har lämnat idrotten, men ingen är där för att ta efter där jag lämnade – plocka upp bitarna och behålla nivån. Det är pinsamt för vårt land. Varje gång jag möter människor säger de till mig ”kom tillbaka, vi behöver dig”. Men det finns så mycket talang i Jamaica, säger Bolt.

Yohan Blake, 29, är den näst snabbaste sprintern i historien. 2012 – i de inhemska OS-uttagningarna, skrällde Blake och slog Bolt under 100-metersfinalen på 9,75 – elva hundradelar före Bolt. Men efter en serie benskador, som inleddes redan 2013, har Blake tappat i sitt fina steg.

Yohan Blake och Usain Bolt.

Foto: TT

”Är bortskämda”

Jamaica har trots det tagit fram en stark grupp löpare på herrsidan under de senaste åren: Yohan Blake, Warren Weir, Asafa Powell, Nesta Carter och Michael Frater – bland annat.

Alla är numera dock 29 år eller äldre.

– Jag tror inte det kommer att bli bättre heller, för de här ungdomarna är lite för bortskämda, säger Bolt angående kommande generations landsmän, enligt Reuters.

Vidare reagerar han också på hur Blake, Weir och Kemar Bailey-Cole splittrades från deras tränare Glen Mills, 69. Mills som även tränat Bolt under hans aktiva tid.

Bolt menar på att sprintarna inte hade respekterat tränaren.

Efter världsrekordet på staffetten.

Foto: TT

”Helt random, bara ta en veckas semester... Vem gör så?”

– Han (Mills) tog dem till den högsta nivån de någonsin har varit på. Förmodligen kommer de aldrig tillbaka till den nivån igen, men han tog er dit... Om du inte jobbar hårt och om du inte tränar hårt, hur ska du då lyckas?, sa han och fortsatte:

– När Warren Weir kommit upp till den nivån, så minns jag att han tog ett par dagar ledigt och åkte till Florida tillsammans med Jason Young (jamaicansk sprinter, reds. anm.). Helt random, bara ta en veckas ledigt från träning och tramsa runder och slappna av. Vem gör så mitt under en säsong?

Usain Bolt kommer avslutningsvis återigen in på den nya generationen ungdomar, som han menar tar för mycket för givet.

– Dessa ungdomar, de tror att bara för att de fått ett kontrakt... så känner de att de klarat av det. Det är det som är problemet. Och alla vägrar lyssna. Ingen har ”fighting-spiriten” i sig, eller hungern för att bli stor. Om du inte vill det, så kvittar det hur mycket jag än säger. Jag har pratat med alla dessa unga atleter, från Bailey-Cole till Blake, allihopa. Vi har haft konversationer. Du förstår vad jag menar? De vill inte lyssna!

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Jättekast av Daniel Ståhl i GP-tävling

ÄMNEN I ARTIKELN

Usain Bolt

Friidrott