Handboll

Nya målet efter succén: VM-final 2023 på Tele 2

Världsstjärnans hyllning: ”Det är vansinnigt”

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

Tele 2 Arena blev en omedelbar succé som handbollsarena.

Fullträffen ska ge Sverige en ny finalhelg i VM 2023.

– Jag älskar den här arenan, säger spanske målvakten Rodrigo Corrales.

Den svenska EM-arrangören tog en chansning och valde att lägga finalhelgen med semifinaler, placeringsmatch, bronsmatch och final på fotbollsarenan Tele 2 i Stockholm.

Men det blev en succé direkt i går när 16 573 åskådare (nytt svenskt rekord för handboll) bänkade sig på arenan som tar 19 000 när den är ombyggd för EM-handboll.

Naturligtvis bidrog rysaren mellan Kroatien och Norge till att det blev en sådan fullträff. Många experter menar att det är den bästa handbollsmatchen som spelats på många år.

– Alla tycker att det var en sjuk upplevelse, säger EM:s vd Krister Bergström.

”Det är vansinnigt”

Sportbladet frågade den kroatiske matchhjälten Domagoj Duvnjak dagen efter om hur det var att spela på en fotbollsarena:

– Det är vansinnigt!

Du gillar det?

– Jag gillar det!

Spanske målvakten Rodrigo Corrales är också begeistrad, även om det inte var samma tryck när hans lag vann sin semi mot Slovenien i matchen efter.

– Det är otroligt. Det här ger en möjlighet att utveckla vår sport. Jag älskar den här arenan då man kan stänga taket och få till den här intimiteten, säger Corrales.

Hoppas på finalrepris om tre år

Nu hoppas det svenska förbundet på en repris på finalhelgen redan om tre år när VM 2023 arrangeras.

Det är sedan tidigare klart att Sverige och Polen ska dela på detta herr-VM.

Men det är ännu inte bestämt vilket land som ska arrangera finalhelgen.

– Vi har sagt att det land som har de bästa förutsättningarna ska få finalhelgen och att vi skulle avvakta hur Tele 2 fungerade nu på EM innan vi tog beslutet, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska handbollslandslaget AB som ansvarar för de svenska ansökningarna till mästerskap.

Nu hoppas och tror Lövgren att gårdagens succé ska ge Sverige finalhelgen i VM 2023.

– Känslan är bra och vill ha den. Vi har haft kongress med EHF (det europeiska handbollsförbundet) i dag och feedbacken därifrån var att det kändes som ett riktigt handbollsevent och inte som en handbollsmatch i en fotbollsarena. Det är viktigt, säger Lövgren.

Beslut tas i vår

Något som också talar för Sverige är att Polens planer på att bygga en inomhusarena med plats för cirka 20 000 åskådare lagts ner.

– De står därför med samma arenor som när de hade EM 2016. Det är jättefina arenor men storleksmässigt är de mindre än Tele 2, säger Lövgren.

Krister Bergström menar att Friends Arena, med plats för 35 000 åskådare ombyggd för handboll, är ett alternativ till VM 2023.

Men det är inte Lövgren så övertygad om.

– Herr Bergström är en visionär. Vi har inte ansökt om VM med en sådan arena. Det får man ta med det internationelal förbundet längre fram i så fall.

Beslutet om var finalhelgen i VM 2023 ska spelas tas i vår.

Sverige arrangerar också dam-VM 2023 ihop med Norge och Danmark. Där var det meningen att Sverige bara skulle vara värd för ett gruppspel. Men sedan VM utökats från 24 till 32 lag pågår nu diskussioner om att Sverige ska vara värd för flera grupper samt en mellanrunda. Det är redan bestämt att finalhelgen för damerna avgörs i Norge.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Inside: Häng med till handbollens heliga graal

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Handbolls-EM (Herrar)