”OS-platsen viktigare än guldet”

Spanske storstjärnan inför EM-finalen

EM-vinnaren får en direktplats till OS.

Det är viktigare än själva guldet för spanjorerna.

– Det vore en katastrof om vi missar OS, säger veteranen Joan Canellas till Sportbladet inför dagens final mot Kroatien.

Det står inte bara ett EM-guld på spel i dagens final mellan Spanien och Kroatien.

Segraren får dessutom en direktplats till OS i Tokyo och slipper ett knivigt kval.

Före fyra år sedan, i EM 2016, var Spanien också i final men förlorade den mot Tyskland. Två månader senare spelade man OS-kval i Sverige och missade Rio-OS med minsta möjliga marginal.

Två år senare vann Spanien EM men då låg det ingen OS-biljett i potten.

”Katastrof om vi missar OS”

Spaniens rutinerade niometersspelare Joan Canellas menar därför att OS-platsen egentligen är en viktigare och större belöning vid en finalseger än själva guldet.

– Om jag skulle prata för hela laget så är det mycket viktigt att vi når OS; för allting, för spansk handboll, för sponsorerna, för den olympiska kommittén, för förbundet. Visst är det trevligt att vinna EM men om vi inte når OS vore det en katastrof, speciellt eftersom det skulle bli andra gången i rad, säger Canellas.

– Lättaste vägen att gå till OS nu är att vinna finalen. Skulle vi inte göra det hamnar vi i samma kvalgrupp som Frankrike och Portugal och det är en ännu tuffare grupp än i Sverige senast.

Joan Canellas.
Joan Canellas.

”Sitter hemma med en öl”

Spanien är favoriter hos de flesta. Canellas menar att det snarare är 50/50, mycket tack vare det massiva stödet kroaterna kommer att ha från sina supportrar.

– De spelar ju ”hemma”. Med så mycket fans bakom sig är allting lättare, målet ser större ut, försvaret blir starkare och rörelserna ser snabbare ut.

Var är de spanska fansen?

– De stannar hemma med en öl eller sitter i baren. Handboll är inte så stort som fotboll och basket i Spanien.

För kroatiske veteranen Domagoj Duvnjak är inte OS-platsen viktigare ämn guldet. För 31-åringen betyder guldet allt efter tre silver och fyra brons i OS, VM och EM.

– Det skulle betyda hur mycket som helst. Jag har vunnit mycket i min karriär men aldrig ett guld för Kroatien, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.