Beslutet kritiseras: ”Helt absurt”

avEmelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Världscuptävlingarna i Falun kommer köras som planerat kommande helg – tack vare 26 snökanoner.

Men när herrarnas lopp kortas från 30 till 15 kilometer på grund av snöbristen tvingas även damerna ändra distans – något som kritiseras.

– Helt absurt, säger tidigare landslagsåkaren Maria Rydqvist till dt.se.

Arrangörerna av Svenska skidspelen i Falun kommande helg har haft stort huvudbry på grund av det varma vädret och snöbristen som varit resultatet av det.

Men inför lördagen och söndagens världscuptävlingar, där bland annat svenska stjärnorna Charlotte Kalla, Ebba Andersson och comebackande Frida Karlsson är med, finns nu tillräckligt med snö. Mycket tack vare 26 snökanoner som jobbat för fullt, skriver TT.

Distanstävlingarna på söndagen kommer dock att förändras, både på herr- och damsidan.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Maria Rydqvist
Foto: SVT / webbkamera Falun
Så här såg det ut i Falun för en vecka sedan. Till vänster syns snöläget på Lugnet i Falun.

Settlin kommer ta upp det

Herrarnas planerade tremil med individuell start halveras – och då väljer internationella skidförbundet, Fis, att korta även damloppet från 15 till 10 kilometer vilket kritiseras ur ett jämställdhetsperspektiv.

– Absolut en sån grej vi vill få mer jämlikt och som jag är ganska säker på att vi kommer ta upp till våren efter säsongen, säger Evelina Settlin, som är en av landslagets åkarrepresentant (länk mellan utövare och internationella förbundet ), till DT.

Förra landslagsåkaren Maria Rydqvist reagerar starkt på beslutet.

– Det är tydligen en gyllene regel att herrarna måste åka längre även om det sker på bekostnad av att damerna måste frångå sitt ordinarie program. I det här fallet är det helt absurt, säger hon till tidningen.

Fis försvarar beslutet

Fischefen Pierre Mignerey förklarar beslutet med att de vill hålla sig till de traditionella distanserna – kör herrarna 15 så kör damerna vanligtvis 10.

– Det finns inga frågetecken för att den fysiologiska kapaciteten för att köra lika långt som männen finns hos kvinnorna och det har funnits några diskussioner om detta genom åren. Men när vi frågar åkarna så har det hittills alltid varit en stor majoritet för de distanser som vi har nu, säger Mignerey till DT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM