Superstjärnan lägger racketen på hyllan

”Jag gav mitt liv åt tennis, och tennisen gav mig ett liv”

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:

Maria Sjarapova har spelat sin sista tennismatch.

Efter år av skadeproblem väljer nu ryskan att avsluta karriären.

En karriär som innefattade 21 veckor som världsetta och fem Grand Slam-titlar.

– Jag kommer sakna det varje dag, säger hon.

Foto: TT

Maria Sjarapova, 32, var en av tennisens, och hela världens, största affischnamn under sin karriär. De sista åren kantades av mycket skadeproblem och nu väljer ryskan att lägga av.

36 titlar på WTA-touren blev det för Sjarapova, som också tillhör den exklusiva skaran som lyckats vinna samtliga Grand Slam-turneringar.

– Jag trodde aldrig i mina vildaste drömmar att jag skulle vinna på de största scenerna – och på alla underlag, säger hon till Vanity Fair.

Slog igenom som tonåring

Sjarapova ansågs vara en supertalang och lämnade Ryssland redan som sexåring för att satsa på sin tenniskarriär i USA.

– Jag reste tvärs över jordklotet, till Florida, med min pappa. Världen kändes så stor då. Flygplanet, flygplatsen, det stora USA: allting var så stort – likaså mina föräldrars uppoffrande.

Som 14-åring gjorde hon debut på WTA-touren och bara tre år senare vann hon sin första Grand Slam när hon segrade på gräset i Wimbledon.

Fyra månader efter sin 18-årsdag blev hon världsetta för första gången. En position hon hade totalt 21 veckor.

Kroppen klarade inte mer

Efter att ha tvingats uppleva flera år fyllda av skadeproblem började Sjarapova inse vad som var på väg att hända. Det slog henne som hårdast under fjolårets US Open. Hon tvingades till behandling för sin axel innan öppningsmatchen.

– Att bara kliva ut på banan den dagen kändes som en seger, berättar ryskan.

Även om stjärnan slagits med skador tidigare blev det här en slags tankeställare för henne.

– Jag säger det inte för att få medlidande, utan för att beskriva min nya verklighet: min kropp har blivit ett störningsmoment, säger Sjarapova.

”Utsikten från toppen var otrolig”

Maria Sjarapova spelade ingen mer match under fjolårssäsongen, men försökte en sista gång i år. Två matcher och två förluster följde, och det fick räcka.

– När jag tittar tillbaka på min karriär ser jag tennisen som mitt berg. Min väg har varit fylld av dalar och omvägar, men utsikten från toppen var otrolig, säger hon och fortsätter:

– Jag gav mitt liv åt tennis, och tennisen gav mig ett liv. Jag kommer sakna det varje dag. Jag kommer sakna träningarna och rutinerna. Jag kommer sakna att vakna upp, knyta vänster sko före den högra och slå dagens första slag, avslutar hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN