Zachrissons sorg efter sonens död

”Kommer aldrig över det här”

Göran Zachrisson, 81, har drabbats av en ny familjetragedi.

Hans son Jonas har gått bort i cancer, 53 år gammal.

– Jag mår pyton. När ens son går bort före en själv, då är det något fel, säger tv-legendaren till Sportbladet.

Göran Zachrisson försöker hålla humöret uppe.

Men just nu är det svårt.

Han har – inom loppet av några år – förlorat sin fru Gunilla i cancer, sin hund tillika bästa vän Raja som han haft i över 15 år, och nu även sin son Jonas.

– Du har några personer under din livslängd som du verkligen älskar. Min fru älskade jag, hon gick bort i cancer. Jonas älskade jag, han gick också bort i cancer. Det är inget människan kan värja sig mot utan det är det som sker. Men det är klart att jag inte mår bra just nu. Jag mår pyton. Det är fruktansvärt, säger Zachrisson.

”Ren acceptans”

I det senaste numret av tidningen Svensk Golf skriver han om sorgen. Jonas, som var 53 år gammal, hade kämpat länge för att bli frisk från prostatacancer. I ett halvår åkte han fram och tillbaka till Finland för att behandlas för sin sjukdom.

Häromveckan sade kroppen ifrån.

– Han låg där på sjuksängen på Karolinska. Han var stoisk och lågmäld - han visste att han skulle dö och jag tycker att han tog det på ett fantastiskt sätt, vilket jag verkligen beundrar honom för. Det var en ren acceptans och den var stark - jävligt stark, säger Zachrisson.

Vill jobba igen

Han lever i dag i sin ensamhet i radhuset i Djursholm som han och frun Gunilla flyttade in i 1967. Han är just nu avstängd från sitt jobb som kommentator på Viasat efter att ha kört bil rattfull i höstas. Det gör att han får mycket tid över till att grubbla.

– Jag kommer förstås aldrig komma över det här, men jag försöker att gå vidare och jag har ju en son kvar (Peter, 55). Vi måste hänga i. Vi har blivit av med dem vi älskade allra mest och det är klart att man saknar och saknar och saknar. Och sörjer. Men vi måste vara starka. Det är bara det att det blir så fruktansvärt när ens son går bort före en själv, då är det något som är fel, säger Göran Zachrisson.

Han väntar fortfarande på rättegången för rattfyllan.

Planen är dock att komma tillbaka i arbete – om Viasat tar tillbaka honom.

– Vill de ha mig så får de mig.

Du vill tillbaka till jobbet?

– Ja men herregud! Att sitta hemma och rulla tummarna är inte min grej. Nej, fy helvete! Det förstör människor. Men jag har ingen att anklaga, det (rattfyllan) är mitt eget fel, jag har ingen anledning att säga ”vad synd det är om mig”. Aldrig!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN