Emma Dahlström avslutar tävlingskarriären

Hon har deltagit i två OS och vunnit X-games.

Nu meddelar freeskiingstjärnan Emma Dahlström att hon avslutar tävlingskarriären.

– Mina två senaste säsonger har varit tuffa och jag känner att jag inte längre har drivet för att fortsätta med tävlingscirkusen, säger 26-åringen i ett uttalande.

Emma Dahlström deltog i sitt första OS 2014 där hon blev femma i slopestyle. Året därpå vann hon prestigetävlingen X-games.

I VM 2017 tog hon silver och hon har även vunnit totalsegern i världscupen. Inför OS i Pyeongchang i fjol var hon ett av Sveriges stora medaljhopp, men en korsbandsskada störde uppladdningen.

Hon gick en kamp mot klockan och gjorde tävlingscomeback med drygt två veckor kvar till spelen. Väl där blev det en elfteplats.

”Har tappat gnistan”

I kväll kan Sverige tilldelas vinter-OS 2026. Men det blir i så fall utan Dahlström, som i dag meddelar att tävlingskarriären är över.

– Mina två senaste säsonger har varit tuffa och jag känner att jag inte längre har drivet för att fortsätta med tävlingscirkusen. Känslan har vuxit fram om att jag är nöjd och stolt över min tävlingskarriär, och därför känns det också som att elden inom mig släckts vilket gör det svårt att försöka tävla vidare mot nya mål, säger 26-åringen i ett pressmeddelande.

Det är i första hand knäet som sätter stopp för fortsatt tävlande. Nu kommer hon satsa på olika filmprojekt inom skidåkningen.

– Förhoppningsvis kommer knät som krånglat fungera bättre under kommande vinter och då ser jag fram emot att kunna avsluta min karriär med att filma under ett par säsonger, säger Dahlström.

”Lämnar ett stort tomrum”

Sammanlagt har Emma fjorton pallplatser i världscupen varav fem vinster, sex andraplatser och tre tredjeplatser.

– När en så stor stjärna såsom Emma väljer att avsluta sin karriär lämnar det förstås ett tomrum. Det får mig också att reflektera över hur mycket hon brinner för sin sport och hur hon genom hårt arbete och en positiva attityd har inspirerat många unga killar och tjejer genom åren, säger Stefan Karlsson, sportchef snowboard och freeski på Svenska Skidförbundet..

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln