Handbollsmålvakten talar ut om spelmissbruket

Viktor Bergström: Zlatan har varit en stor förebild, men nu tycker jag inte om honom

Viktor Bergström.
Viktor Bergström.

Handbollsmålvakten Viktor Bergström, HK Varberg, berättar för SVT om hur spelmissbruket förstörde hans liv.

Nu riktar han kritik mot stora profiler som gör reklam för spelbolagen.

– Zlatan har varit en stor förebild, men nu tycker jag inte om honom, säger han.

HK Varberg är nykomlingar i handbollens högsta serie. En av nyckelspelarna när laget tagit steget upp har varit målvakten Viktor Bergström.

Men parallellt med handbollskarriären har Bergström kämpat mot spelmissbruk, berättar han i en intervju med SVT.

Förra hösten tappade han kontrollen helt, på en dag spelade han bort 160 000 kronor.

– Det gick fort den dagen i september, då gick det för fort. När det väl hände satte jag mig och funderade. Jag ringde upp tjejen och båda bara grät, säger han.

”Får inte en gratis liter sprit”

Just kärleken till flickvännen blev en viktig del i vändningen. Till slut ställde svärföräldrarna ett krav:

– De sa att om jag fortsätter spela så kunde de inte låta mig vara tillsammans med min tjej. De ville liksom inte att hennes framtid skulle sabbas. Det var mycket gråt den gången.

Ute på andra sidan spelmissbruket är Viktor Bergström kritisk till spelbolagens aggressiva marknadsföring och alla kända svenskar som företräder dem i olika sammanhang.

– Zlatan har varit en stor förebild, men nu tycker jag inte om honom. Han behöver inte tjäna pengarna som han gör. Jag tror inte han själv vet vad han gör ibland. Hur det kan sabba eller hur ungdomarna som ser upp till honom tänker att ”då kan lika gärna jag spela”. Vi har många svenska idrottare och skådisar som gör reklam för spelbolag, men man ser ju ingen göra det på Systembolaget. Det är ju inte så att du får en liter sprit på köpet när du är 20 år och ska köpa din första öl. Så är det inte i Sverige, säger han till SVT.

Läs mer om spelberoende och få hjälp på Stödlinjen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.