”En vacker dag kommer vi att spela SM-final”

Nykomlingen Uppsala BoIS har stora drömmar

avMatilda Johansson

1 av 3 | Foto: Annika Pettersson

För tre år sedan startade Ebba Wengström och Agnes Ortman ett bandylag mest på skoj.

Nu gör de entré i landets högsta serie – och drömmarna slutar inte där.

– En vacker dag kommer vi att stå på Studenternas och spela SM-final, säger Wengström.

När Uppsala BoIS drog i gång sin damverksamhet 2016 var laget en härliga blandning av individer: elitseriespelare, guldvinnare, tidigare hockeyspelare och en och annan som aldrig hade spelat bandy innan.

Initiativtagarna själva, Ebba Wengström och Agnes Ortman, spelade då elitseriebandy i AIK samtidigt som de pluggade i Uppsala. Men till slut hade de tröttnat på att pendla till Stockholm.

– Då kom vi på att Uppsala har ju fantastiska bandyförutsättningar. Men det fanns inget damlag så vi tog saken i egna händer, förklarar 27-åriga Ebba Wengström.

Nu är de, efter tre säsonger i allsvenskan, redo för elitserien och Wengström verkar nästan lite chockad över det faktumet.

– Jag är verkligen rörd över att vi får vara här i finrummet nu och jag hoppas att vi kan bevisa att vi hör hemma här.

1 av 2 | Foto: Annika Pettersson

Målet: SM-final på Studenternas

Wengström berättar att deras nuvarande tränare Ronnie Alsén är en bidragande faktor till lagets framfart.

– Ronnie hade byggt upp en stor ungdomsverksamhet som vi slogs ihop med. Så de första åren var de ungdomarna väldigt små men nu har vissa av dem varit med och vunnit junior VM-guld, så det betyder såklart jättemycket att ha den återväxten.

Senast Uppsala hade ett dambandylag var säsongen 2012/2013, men den verksamheten lades ner när de åkte ur elitserien. Wengström är fast besluten om att det inte är ödet för Uppsala BoIS.

– Vi kanske kommer sist nu, vi kanske åker ur men vi kommer absolut inte att lägga ner vårt lag. Vi är 30 spelare på våra träningar och om vi inte spelar i elitserien nästa år så kommer vi göra det året efter det. Och en vacker dag kommer vi att stå där på Studenternas i en SM-final, det tvivlar jag inte på.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy