Wennerholm: Har blivit hans värsta mardröm

DOHA. VM i Doha har blivit Sebastian Coes värsta mardröm.

Internationella friidrottsförbundets (IAAF:s) ordförande är inte bara pressad efter ett fiasko-VM, det är också ett VM där en av hans bästa vänner Alberto Salazar stängts av för dopningbrott.

Och nu ett öppet bråk med brittiska BBC.

Coe har inte varit så jagad sedan han sprang själv.

Nej, jag skulle inte vilja vara i Sebastian Coes skor idag.

De skor som bar Nike-loggan under de 38 år som den brittiska ikonen var knuten till den amerikanska skojätten.

Först som aktiv och sedan som officiell Nike-ambassadör med en nätt lön på motsvarande en och halv miljoner svenska kronor om året.

Det kontraktet revs först 2015 när han blev IAAF-ordförande och han kritiserades för intressekonflikten med sportgiganten.

Dagarna innan VM-premiären valdes han om för ytterligare fyra år, efter en första period då han faktiskt tagit hand om många problem, rensat upp på det tidigare så korrupta kansliet i Monaco, startat helt fristående dopningbyrån Athletics Integrity Unit (AIU) och varit stenhård mot stornationen Rysslands alla försök att få komma tillbaka som friidrottsnation.

Han har gjort mycket gott för att sätta friidrotten på kartan igen och tvätta bort fuskstämpeln.

Nu sitter han här i Doha med ett VM ingen vill ha, med tomma läktare och regisserade hejaklackar och nya dopningfall. Allt har raserats på bara några dagar känns det som som.

IAAF:s ordförande Sebastian Coe, till vänster, tillsammans med Ashton Eaton.
IAAF:s ordförande Sebastian Coe, till vänster, tillsammans med Ashton Eaton.

Där sköt han sig i foten

Den senaste bluffen kom när det plötsligt var fullt med brittiska fans vid hundrametersstarten. Alla satt i alla fall precis nedanför BBC:s studio där expertkommentatorer som förre sjukamparen Denise Lewis varit starkt kritiska mot de tomma läktarna.

Det kändes som ännu en kuliss i detta kulissernas VM.

En kritik som fått Sebastian Coe att hoppa på den populära programledaren Gabby Logan, som han tycker varit överdrivet njugg mot VM-tävlingarna.

Där sköt han sig lite i foten.

BBC har inte varit mer kritiska än någon annan, det är inte det som är problemet.

Och Sebastian Coe har en tillräckligt ansträngd relation till brittisk media för att ha råd att skaffa sig ännu fler fiender.

Även om han fick ett mutanklagat VM i Doha i knät av tidigare ordföranden Lamine Diack.

Senegalesen som nu sitter i husarrest i Paris i väntan på rättegång, efter sexton år som ordförande och en dold sidoverksamhet med mutor, mygel och till och med utpressning.

Många ser Diacks tid vid makten som den överlägset största idrottsskandalen genom tiderna.

Ett enda långt bedrägeri.

Skulle fått Bagdad Bob att rodna

Sebastian Coes första misstag var väl att försvara valet av Doha vid den inledande presskonferensen innan VM började. En presskonferens där det ljögs om så bra publiksiffror att det skulle fått Bagdad Bob att rodna.

Sedan kunde han inte rå för att amerikanske coachen Alberto Salazars dopningavstäning slog ner som en bomb mitt under VM.

Salazar som ledde det tvivelaktiga Nike Oregon Project, uppbackad av den amerikanska skojätten som haft Coe på avlöningslistan i flera decennier.

Han har till och med en egen byggnad uppkallad efter sig vid Nikes högkvarter i Beaverton, Oregon.

Dessutom är han gammal vän med Alberto Salazar.

Men Coe har fått ta emot smäll efter smäll i detta VM.

Det var kanske därför han tog i lite för mycket när han anklagade BBC för att vara överkritiska.

Men vem är inte det?

Jag tycker kritiken kunde varit ännu tuffare efter ett maratonlopp där damerna stapplade fram och kördes i skytteltrafik till sjuktältet i den rent livsfarliga värmen och luftfuktigheten.

Eller två hundrametersfinaler inför i stort sett tomma läktare.

Färre åskådare än på SM i Karlstad

Arrangörerna har delat ut gratisbiljetter till landets gästarbetare och bussat in dem gratis till Khalifa-stadion. Men det har i stort sett bara varit afrikanska gästarbetare som kommit. De har hejat på sina afrikanska hemmafavoriter under långloppen och sedan rest sig och gått hem.

När damernas 100 meter avgjorde i söndags var det inför den i särklass minsta publiksiffran i VM-historien.

Det var till och med färre åskådare än på SM i Karlstad.

Ett tusental. På sin höjd.

Och det känns som Sebastian Coe är tillbaka på ruta ett igen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.