Friidrotts-VM

Hotar att dra tillbaka 21 miljarder kronor

Qatar agerar efter polisutredningen mot Nasser Al-Khelaifi

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

”Idrott och politik hör inte ihop-devisen” är officiellt död och begraven.

Det kan konstateras när ett militärt kontrakt värt drygt 21 miljarder kronor nu är i fara efter att fotbollsklubben Paris Saint-Germains ägare Nasser Al-Khelaifi utretts för korruption kopplat till friidrotts-VM.

Låter det snårigt? Ja, det blir ofta det när idrott och politik blandas men de är likafullt både mixade och nu upplösta i varandra. Vi tar det från början.

Qatar arrangerade tidigare under hösten världsmästerskapen i friidrott. Ett arrangemang som fick hård kritik bland annat efter att det varma klimatet i Doha lett till att maratonlöparna kollapsade och tvingades bryta loppen på löpande band.

Betalningar till presidentens son

Samtidigt har Nasser Al-Khelaifi, ägare till fotbollsklubben Paris Saint-Germain, tv-kanalen BeIn Sport och nära vän med Qatars styrande regim, utretts för korruption kopplat till friidrottsmästerskapet.

Enligt BBC ska Al-Khelaifis företag Oryx Qatar Sports Investment under 2011 gjort två betalningar på totalt motsvarande 62 miljoner kronor till ett företag ägt av sonen till friidrottsförbundets dåvarande president Lamine Diack. Betalningar som misstänks vara mutor för att Qatar skulle få arrangera friidrotts-VM.

Lamine Diack greps redan 2015 av fransk polis och åtalades nyligen för korruption och pengatvätt.

Nasser Al-Khelaifi.

Förnekar brott

Nasser Al-Khelaifi har förnekat brott då hans advokater påstår att 46-åringen varken hade någon ägar- eller chefsroll i Oryx Qatar Sports Investment vid det aktuella tillfället. Nu har utredningen också fått politiska konsekvenser.

Enligt France Football, som hänvisar till La Tribune, hotar nu emiren av Qatar Tamim Bin Hamad Al Thani att dra tillbaka en beställning av 490 stycken franska stridsvagnar. En beställning från statsägda franska vapentillverkaren Nexter värd motsvarande drygt 21 miljarder kronor.

Frankrikes försvarsminister Florence Parly ska den här veckan ha befunnit sig i Qatar för att försöka hitta en lösning på konflikten.

Nasser Al-Khelaifi är, förutom uppdragen i BeIn Sport och PSG, även medlem i Europeiska fotbollsförbundet Uefas högsta styrande organ och sitter dessutom med i organisationskommittén för fotbolls-VM i Qatar 2022. En roll som gjort att 46-åringen också utretts av schweizisk polis efter misstankar om mutor kopplade till den lyckade VM-ansökan.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Brenning: Dina idoler försöker lura dig

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrotts-VM

Nasser Al-Khelaifi

Qatar