Förre vallachefen: Fick svårt att andas

Testades med för höga fluorhalter i blodet

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÄLLIVARE. Landslagstränaren Fredrik Uusitalo fick symptom av ”pulverfrossa”.

Larry Poromaa testades för höga värden av fluor i blodet.

– Man mådde inte bra då och fick svårt att andas, säger skidlandslagets förre vallachef.

Att valla skidor är ett hantverk. Men det finns en baksida.

De flesta vallor är fluorbaserade och innehåller ett ämne som är skadligt för både miljön och för hälsan.

– Fluoret ger framförallt effekt i pulver och vätska. Det ger en bättre glidegenskap. Det ska forsla bort vatten ibland och när det är kallt ge mindre friktion. Det finns i fästvalla också men i mindre utsträckning, säger Larry Poromaa.

Larry Poromaa var under flera år, i omgångar mellan 2003 till 2011, vallachef för det svenska landslaget. Under Larry Poromaas tid i landslaget blev utvecklingen kring fluorvallornas negativa effekter föremål för både studier och insatser.

– När jag började hade vi inget skydd alls. Ingen ventilation alls. Nu har man riktig mask som skyddar ansiktet. Det är skillnad på hur man mår nu, säger han.

Ser man till dagens miljöer i landslagens moderna vallatrailers är tänket kring arbetsmiljön också i fokus och man gör ständiga förbättringar.

1 av 2

”Såg klar tendens”

Utvecklingen startade när Larry Poromaa var vallachef. De svenska vallarnas testades under hans tid som chef för fluorhalten i sitt blod.

– Vi gjorde en studie när jag var med i laget. Då såg man en klar tendens, berättar Larry Poromaa.

Hur såg dina värden ut?

– Jag låg högst, jag hade varit längst tid i vallaboden. Det var många tusen enheter högre än vad man ska ligga.

Har du testat dig efteråt?

– Nej, det har jag inte.

Foto: Bildbyrån / TT
Larry Poromaa och Fredrik Uusitalo.

Blev du orolig då?

– Jag var inte orolig då, men man vet inte vad som händer när man blir äldre.

Har du några sviter nu?

– Nej, inte så. Inte som jag har reagerat på.

”Hade feberfrossa”

En annan som känt av fluorvallornas negativa effekter är Fredrik Uusitalo, numera tränare för herrlandslaget.

Det skedde efter en lång dag i vallaboden för flera år sedan och bara vid ett tillfälle. Hans kollegor i vallaboden betecknade det som ”pulverfrossa”.

– Jag hade feberfrossa under natten, jag låg och skakade och var riktigt frusen. Det är svårt säga om det var exakt det, men jag hade stått och vallat mycket en kort period, väldigt intensivt och vi hade inte samma skyddsutrustning och det var inte i förbundets regi. Men det gick snabbt över, säger han.

Larry Poromaa, som är på plats för skidpremiären i Gällivare och vallar för sonen William i Åsarna IK, tror att enda vägen till förbättring är ett förbud.

– Enda sättet att få topp är att förbjuda tillverkningen av fluorvallorna. Det spelar ingen roll på slutresultatet om skidorna går en halv minut långsammare om det är lika för alla, säger han och påpekar:

– Det är ingen mening att man ska vara rädd för sin hälsa när man håller på med vallning i en idrott som är en hälsosam idrott. Det rimmar dåligt, säger Larry Poromaa.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM