”Jag har aldrig varit med om något liknande på 20 år”

1 av 8 | Foto: Lasse Allard
SPORTBLADET

SEISER ALM. Här laddar Teodor Peterson inför VM med ett svårslaget personligt rekord.

Men inte i syreupptag, hastighet eller träningsvolym – utan i stavbrott och skrattsalvor.

– Jag har aldrig varit med om något liknande på 20 år, säger tränaren Ola Ravald.

Efter en vilodag igår gav sig fyra femtedelar av det svenska herrlaget (Daniel Rickardsson tog en extra vilodag) ut på ett långt tvåtimmarspass i soldränkta och perfekta skidförutsättningar i Seiser Alm.

Calle Halfvarsson, Marcus Hellner, Martin Johansson och Teodor Peterson samlade mestadels kilometer men mitt i passet avbröt man den lugna åkningen för några snabba sprintstarter och accelerationer.

Ett ganska alldagligt skidpass – om det inte vore för Teodor Peterson och hans otur. Eller ska vi kanske säga klantighet?

För på cirka 10 minuter lyckades sprintstjärnan med konststycket att knäcka tre stavar på helt egen hand. Den första gick i bitar under en sprintstart och när sedan Peterson fått låna ett par av tränaren Ola Ravald satte han en av dem mellan benen på sig själv och i fallet knäckte han även den andra.

Pikar från lagkamraterna

Till stor munterhet för övriga åkare.

– Vissa gör allt för att komma med i media, skrattar Martin Johansson.

Teodor själv kunde inte heller med att göra något annat än att le medan han fick åka tillbaka till hotellet för att hämta ett nytt par stavar.

Kvar stod Ola Ravald utan stavar men med ett stort leende.

– Nu är det slut på min träning i alla fall… Det här har aldrig hänt under mina 20 år att det går tre stavar på samma träning, säger han.

Förhoppningsvis har Peterson haft sin beskärda del av stavbrott in emot VM nu. Under VM i Falun 2015 förstörde ett stavbrott drömmen om en medalj i teamsprinten. Då var det ryske åkaren Aleksej Petukhov som körde på Petersons stav och förstörde dagen

ARTIKELN HANDLAR OM