Rasar mot Federer: ”Är fel – han fuskar”

Foto: TT
Pat Cash.
SPORTBLADET

Roger Federer vann en riktig finalrysare mot Rafael Nadal.

Men tennisikonen Pat Cash var inte lika glad – och beskyller Federer för fusk.

– Han kan inte stoppa en maratonmatch bara för att han är trött, säger Cash.

Australian Open blev en riktig rysare.

Drömfinalen mellan Roger Federer och Rafael Nadal gick till fem set där schweizaren till slut kunde slå in matchbollen till 6–4, 3–6, 6–1, 3–6, 6–3.

– Jag tror ingen av oss trodde att vi skulle vara i finalen för några månader sedan och här står vi... Oavgjort finns inte i tennis men om det hade varit möjligt att dela på segern hade jag velat göra det med Rafa. Det var en härlig match, sa Federer i segertalet.

Attacken: Federer fuskar

Men alla var inte lika nöjda.

Tennisprofilen Pat Cash, Wimbledonsegrare 1988, anklagar schweizaren för ”tillåtet fusk” genom att be om läkarhjälp i femte och avgörande set.

– Han kan inte stoppa en maratonmatch bara för att han är trött. Är det något som ska ha medicinsk hjälp eller är det bara trötthet? Om han är trött så är det för att han inte har någon kondition, säger Cash enligt BBC Radio.

Australiensaren menar att Federer använde sin medicinska timeout för att vila – och inte för att behandla någon skada.

– Han har använt sig av läkarhjälp genom hela turneringen. Det är fel, fel och fel. Det är fusk och det tillåts att pågå. Det är inte rätt, säger Cash.

”Jag är den siste”

Roger Federer slår dock ifrån sig mot anklagelserna.

Schweizaren har dragits med stora skadeproblem det senaste året och kände nu av både framsida lår och ljumske.

– Vi använder inte reglerna för att få fördelar eller missbruka systemet. Jag tror att jag har visat vägen de senaste 20 åren. Så jag tycker att han överdriver. Jag är den siste killen som skulle be om en medicinsk timeout så jag vet inte vad han pratar om, svarar Federer.

Segern i Australian Open var Federers första Grand Slam-titel på fem år och den 18:e totalt.