Mejla

Robert Laul

Laul: Ge oss en utmanare

Är Malmö så överlägsna att de kan jogga hem det i år?

KALMAR. Resultaten fortsätter att gå Malmö FF:s väg. 

Vinner de i kväll måste frågan redan ställas: 

Är det någon som har tänkt utmana regerande mästarna i år?

Robert Laul.
Robert Laul.

Tanken slog mig efter att Kalmar och IFK Göteborg spelat 1-1 på Guldfågeln Arena i en match där inget av lagen egentligen gick för segern. 

Varken KFF eller Blåvitt öste på framåt av rädsla för att blotta sig bakåt, att förlora den poäng de hade. De mål som gjordes och de chanser som skapades, kom antingen på fasta situationer eller efter motståndarens misstag.

Det var visserligen lagens tredje match på sex dagar men det är också två föreningar med breda trupper och inga stora skadebekymmer. Dessutom är det tidigt på säsongen, nog borde de orkat gå för tre poäng?

Efteråt rycktes det mest på axlarna.

– Ingen jätteglad Blåvitt-tränare men heller ingen jätteledsen, sa Mikael Stahre och fick medhåll av kollegan i Kalmar Hans Eklund.

Det påminde mig om Stahres uttalande efter 1–1 borta mot Brommapojkarna i måndags:

– Jag är långtifrån nöjd men vi kommer i alla fall härifrån med nånting. Det är ett ruskigt långt cykellopp och vi har bara kört de inledande etapperna.

Vunnit alla ”etapper”

Problemet för övriga lag med guldambitioner är att Malmö FF vunnit alla sina ”etapper” hittills. Vinner de mot Djurgården i kväll är MFF sex poäng före Kalmar, sju poäng före Blåvitt och åtta poäng före AIK som förlorade hemma mot IFK Norrköping i går.

Är Malmö så överlägsna att de kan jogga hem årets allsvenska? Inte om man studerar trupperna på papperet, både AIK och Blåvitt borde kunna bjuda bra motstånd men tydligen inte så här långt.

Medan IFK Göteborg var rädda att förlora poängen måste AIK:s förlust handlat om en ännu mer tveksam inställning. Att ena dagen köra över Djurgården i ett derby, för att i nästa stund förlora hemma mot IFK Norrköping ska egentligen inte kunna hända om det är fullt fokus på uppgiften, på vad som är viktigt för att vinna fotbollsmatcher.

Är det ett ledarproblem? Eller handlar det om att de flesta lag faktiskt inte har SM-guld som målsättning utan brukar nöja sig med ”topp tre”? 

Djurgården måste sätta stopp

Kanske är det inte AIK och IFK Göteborg vi bör sätta strålkastarljuset på för att hitta en guldutmanare som vill, vågar och kan. Periodvis imponerade Elfsborg stort hemma mot Helsingborg innan påskhelgen, där finns idéer och ambitioner som är spännande att följa på sikt men är laget tillräckligt fysiskt för att hantera en grismatch i Falkenberg i kväll, på en knölig gräsplan där det snabba konstgrässpelet inte fungerar lika bra?

Eller Häcken som i skrivande stund är tvåa i tabellen. De har gjort flest mål men släppt in nästan lika många, och jag undrar om ett så svajigt försvarsspel kan räcka hela vägen.

Nä, det bästa är nog att Djurgården tar ansvar för guldspänningen i allsvenskan och sätter försvarsspelet lika hundraprocentigt som de gjorde på Swedbank i fjol, samtidigt som Amadou Jawo löper lika många mil som han gjorde då.

Det skulle ge den allsvenska toppstriden en omstart och alla guldutmanare en ny chans.

Inklusive Djurgården ­själva.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.