Brevet till Schumi: ”Du måste fajtas”

avAnna Andersson

Häkkinen överlevde koman – nu ger han vännen sitt stöd

1 av 29
Mika Häkkinen kraschade svårt 1995 och låg i koma i tio dagar.

Han låg i koma i tio dagar.

Han överlevde och kom tillbaka till racerbanan.

Nu har Mika Häkkinen skrivit ett personligt brev till sin vän, Michael Schumacher.

– Jag ville att Corinna och familjen Schumacher skulle känna hur mycket jag känner för dem i denna fruktansvärda situationen, säger han.

Finländaren var en av Michael Schumachers tuffaste konkurrenter på banan. Han vann två VM-titlar före tysken och fajterna dem emellan var minnesvärda.

– Jag har haft några riktiga rivaler men det finns en som skiljer sig från mängden, sa Michael Schumacher för ett par år sedan:

– Det finns ingen som jag har så mycket respekt för både på och utanför banan som Mika.

Häkkinen har också gått igenom någonting som liknar det som Michael Schumacher går igenom efter sin otäcka skidolycka. Mika skadades svårt under en träning inför F1-loppet i Adelaide 1995 och låg i koma i tio dagar. Michael Schumacher har nu legat nedsövd i nio dagar efter sin skid­olycka förra söndagen.

”Halvt förlamad”

– När jag vaknade förstod jag snart att jag hade en mycket lång väg tillbaka och jag är inte framme än. Ena halvan av mitt ansikte är fortfarande halvt förlamad och jag hör dåligt på höger öra. Visst jag kunde köra racerbil igen, men jag tvingades att sluta tidigare än vad jag hade tänkt mig. Kroppen klarade det inte längre, berättar Mika Häkkinen för Bild am Sonntag och han berättar att han pratade om just sådana saker med Michael Schumacher.

Mejlade frun

– Vi gjorde det flera gånger. Många har bara sett Michael som en racerförare, som en maskin som vinner allt. Som biter ihop och är otroligt ambitiös. Sådan var han bara på banan, man måste vara tuff som racerförare. Efter olyckan ser folk en annan sida. Michael är en väldigt känslosam och mycket, mycket känslig kille och det är därför som jag alltid har haft en så stor respekt för honom och det är därför som hans olycka berör så många.

Mika Häkkinen berättar också att familjen har en enorm betydelse för den som är skadad och att han skrev ett mejl till Corinna Schumacher efter olyckan.

– Detta är det värsta som kan hända, man märker hur skört livet är, säger han.

– Efteråt ser man saker på ett annat sätt, man inser vad man har, familjen och hälsan. Man vill inte ta fler risker. Efter en så dramatisk upplevelse så vet du att du kan förlora allt på en sekund.

RTL: Inte livshotande

I går meddelade TV-kanalen RTL att Schumachers manager har bekräftat för dem att hans tillstånd fortfarande är allvarligt, men att läkarna inte längre betraktar det som livshotande. Officiellt heter det fortfarande att situationen är kritisk men stabil.

– Han vinner den här kampen, säger Mika Häkkinen.

– Han är en fajter och ger aldrig upp förrän han har vunnit den här fajten också.

Brevet från Häkkinen

Kära Michael,

du är en man som antar varje utmaning du ställs inför och du är van vid att bemästra var och en av dem. Den här olyckan är inget annat än ytterligare en utmaning. Du måste återigen fajtas ordentligt – på samma sätt som vi båda kämpade på banan.

Precis som du vet så drabbades jag också av en svår huvudskada. Jag överlevde tack vare min familj, mina vänner och mycket professionella läkare, Jag är övertygad om att du får precis samma hjälp. Allt som krävs för att bli frisk.

Men snälla gör mig en tjänst: För en gång skull, försök inte att vinna över tiden. När det gäller den här fajten behöver du inte slå några rekord.

Du måste låta dig ta all den tid som du behöver.

Take it easy, Mika.

Fotnot: Häkkinen skrev brevet på engelska till Bild am Sonntag som sedan översatte det till tyska. Där-

efter har det översatts till svenska.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1