Dreamteam ska ge ny OS-succé

SPORTBLADET

Gänget bakom längdlandslaget satsar på medaljregn: ”Har jäkligt roligt”

Foto: Medaljer i sikte Längdlandslagets nya ledarteam siktar på mellan tre och sju medaljer i OS i Sotji. ” Vi kompletterar varandra och har en bra dialog”, säger Rikard Grip.

KUUSAMO. Siktet är inställt på mellan tre och sju medaljer.

Och här är det nya ledargänget som ska lyfta skidlandslaget till en ny OS-succé.

Ett dreamteam?

– Vi har jäkligt roligt tillsammans, det kommer att gynna oss, säger förbundskapten Rikard Grip.

Det har varit en viss rotation på ledarfronten inom skidlandslaget.

Under OS i Kanada 2010 var Joakim Arbrahamsson och Magnus Ingesson förbundskaptener för herr respektive dam och Arild Monsen sprinttränare.

I VM i Oslo 2011 hade Ingesson ersatts av Rikard Grip. 

”Fungerat jättebra”

Under VM i Val di Fiemme förra säsongen kom Lars Öberg in som förbundskapten, men han slutade och dessutom lämnade Arild Monsen för Norge.

När svenska skidlandslaget ska lyfta mot OS i Sotji är det med ett nytt ledarteam. Rikard Grip finns kvar och har fått det övergripande ansvaret. Med sig har han rutinerade Mattias Persson, som arbetat i Skidförbundets regi elva av de 16 senaste åren, Mats Larsson, före detta landslagsåkare och Johan Granath som varit aktiv inom skidorientering.

Förra helgen testades teamet i skarpt läge för första gången under världscupspremiären. Ja, ni ser ju själva på bilden hur tongångarna var efteråt...

– Jag tycker det fungerat jättebra, vi kompletterar varandra och har en bra dialog. Både i situationer runt träning och tävling, säger Rikard Grip.

– Det är inget som inte har gått bra... Vi har ett nytt ledarteam och är inte ännu helt synkade. Vi har två som aldrig varit med om det här tidigare, Rikard och jag har varit med förut så det är trygghet, säger Mattias Persson.

För att ha tydliga uppgifter har de delat upp åkarna mellan sig under tävlingar.

– Här ute på tävlingsarenan handlar om tekniska detaljer och att coacha i första hand. Det är så vi valt att bygga upp det under tävlingssäsongen, säger Rikard Grip.

Första helgen slutade med två pallplatser; en tredjeplats i sprint för Teodor Peterson och en andraplats i totala touren för Charlotte Kalla.

Nytt test i helgen

Britta Johansson Norgren påpekade efter Kallas andraplats att framgångar för henne gör att hela damlaget får en mer positiv uppmärksamhet.

Mattias Persson, damansvarig:

– Det är psykologi, är stjärnan inte på topp är det svårt för de andra.

I helgen väntar världscuptävlingar, Lillehammer med 10/15 km klassisk stil och stafetter.

Det blir ett nytt test för landslagets nya dreamteam – på väg mot OS.

ARTIKELN HANDLAR OM