Ska riskera livet – en sista gång

SPORTBLADET

Eddie The Eagle får äntligen sitt erkännande

Foto: Michael ”Eddie the Eagle” Edwards.

Han var världens sämste backhoppare – som ändå tvunget skulle vara en backhoppare.

Nu får OS-portade ”Eddie The Eagle” äntligen sitt erkännande av eliten och gör som 49-åring comeback i Garmisch-Partenkirchen.

Men kommer han att överleva?

Idrotten är full av hjältar. De flesta gör sig ett namn genom heroiska insatser, bragdartade prestationer eller häpnadsväckande resultat. Michael Edwards är inte en av dem.

”Livrädd för hoppa”

Britten blev en väldskändis efter att ha deltagit som backhoppare i OS i Calgary 1988. Edwards kom sist i både 70-meters och 90-metersbacken, efter att ha satt sitt personbästa på blygsamma 73.5 meter, men uppmärksammades världen över för att han var just så usel.

Vid varje hopp höll publiken andan då det var minst sagt tveksamt om britten ens skulle landa med benen först. När poängen hade summerats skulle inte ens en dubbling av Edwards summa kunnat freda honom från sistaplatsen.

– Jag var livrädd för att hoppa. Det fanns alltid en risk att nästa hopp skulle bli mitt sista. En stor risk, sa Edwards till The Guardian 2007.

Edwards fick smeknamnet ”Eddie The Eagle” och blev inbjuden till tv-program över hela världen. Men alla var inte lika roade av uppmärksamheten.

Backhoppningsvärlden tyckte att Edwards skämde ut deras sport och låg på Internationella olympiska kommittén för att stoppa britten från kommande spel. De lyckades också få igenom ”Eddie the Eagle-regeln” som kräver att en backhoppare måste vara bland de 30 bästa hopparna räknat i procent i världscuptävlingarna eller rankas bland de 50 bästa hopparna i världen för att få åka till OS.

Stoppades av ny regel

Regeln gjorde att Edwards missade de två kommande olympiska spelen. Men nu får den i dag 49-årige britten äntligen sin upprättelse.

Efter 16 års frånvaro från backarna ska Edwards riskera sitt liv en sista gång. 49-åringen har fått den stora äran att bjudas in som förhoppare till den klassiska nyårshoppningen i Garmisch-Partenkirchen.

– Det här blir en sista chans att försöka och se om jag klarat av det. Jag ville göra det innan jag blev för gammal, säger Edwards till Gloucestershire Echo.

Till sist ett erkännande från backhoppningssportens elit för britten och hans halsbrytande hoppstil. Nu hoppas världen bara att Eddie Edwards överlever.

– Jag har alltid haft en ”bara gör det-anda”. Men det är inte vårdslöst eftersom jag överväger varje risk och sak som kan gå fel. Jag är nervös men också väldigt uppspelt.