Stjärnan hoppar av Tour de Ski

SPORTBLADET

Kowalczyk: ”Mitt svåraste beslut”

Foto: Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk hoppar av Tour de Ski.

Bara timmar före start meddelade stjärnan sitt beslut.

– Jag grät länge både före och efter, säger polskan.

Justyna Kowalczyk hotade att hoppa av årets Tour de Ski redan i onsdags. Anledningen är att det Internationella skidförbundet (Fis) har ändrat i programmet på grund av det milda vädret. Arrangörerna har strukit 9 km klassisk stil och ersatt den med en fristilssprint vilket minskar polskans chanser.

– Det här känns bara fel, fem lopp i skejt och två i klassiskt. Jag gillar inte upplägget. Det är ett stort skämt. Jag är verkligen besviken på FIS, det här är inte rättvist, sa Kowalczyk i går.

Bara timmar till start

Nu gör Kowalczyk, som vunnit touren de fyra senaste åren, allvar av hoten. Bara timmar före start meddelade Kowalczyk på sin officiella Facebook att hon inte kommer att delta.

– Det var inte ett av mina svåraste beslut att ta, det var det svåraste. Jag grät länge både före och efter. Touren är en fantastisk del av säsongen, säger stjärnan till Przeglad Sportowy och fortsätter:

– När jag tog beslutet att dra mig ur begravde jag chansen att vinna en viktig sak för mig, men jag tycker inte att man ska bli så orättvist behandlad. Jag hoppas att polackerna inte kollar på touren.

Tour de Ski inleds i Oberhof i dag med 3 km fristil för damer och 4 km fristil för herrar.

Så här avgörs Tour de ski

■ ■I varje deltävling utom den sista ges bonussekunder till de främsta.

■ ■I varje deltävling får de 30 främsta hälften så många poäng som i en vanlig världscuptävling, 50 till segraren. Totalt får de 30 bästa poäng, ­totalseger ger 400 p­oäng.

■ ■Prispotten är på 560 000 schweiziska francs (4,1 miljoner k­ronor). Dam- respektive herrsegrare totalt får 90 000 schweiziska francs. (TT)

Lördag 28 december, Oberhof, Tyskland: Prolog, damer 3 km (f), herrar 4,5 km (f).

Rikard Grips kommentar:

Det är en relativt flack bana där det gäller att vara med direkt från start. Man måste kunna åka i hög hastighet utan att stressa. Både Calle Halvfarsson och Hanna Eriksson kan bli spännande här.

Söndag 29 december, Oberhof: Sprint (f), damer och herrar.

Rikard Grips kommentar:

Det är svårt att veta hur banan blir här då det är en distans de la in sent. Banan blir lite speciellt då den är flack och rätt krävande, det finns ingen chans till återhämtning.

Tisdag 31 december, Lenzerheide, Schweiz: Sprint (f), damer och herrar.

Rikard Grips kommentar:

En helt ny ort, vi har aldrig tävlat där förut. Det blir en ny erfarenhet. Vad vi vet är den lite mer lik en vanlig sprintbana.

Onsdag 1 januari, Lenzerheide: Damer 10 km (k) masstart, herrar 15 km (k) masstart.

Rikard Grips kommentar:

Man kan kalla det lite av en distanssprint, det är inget långt masstartslopp. Jag tror, framför allt på herrsidan, att det kan finnas några som vill sätta fart på herrsidan. Både Legkov och Sundby vill nog ha hög fart här efter sprintarna. Jag hoppas både Daniel Richardsson och Anders Södergren kan börja röra på sig här.

Fredag 3 januari, Toblach/Dobbiaco, Italien: Damer 15 km m(f) jaktstart, herrar 35 km m(f) jaktstart.

Rikard Grips kommentar:

Här handlar det mycket om att hitta en bra grupp att åka med, hittar man ett bra gäng där så kan man ta väldigt mycket tid på herrsidan. Damerna är lite annorlunda, de åker bara en varvbana nere i Toblach, men det finns fortfarande mycket att göra även för dem. Både Emma och Anna kan börja röra på sig här.

Lördag 4 januari, Val di Fiemme, Italien: Damer 5 km (k) individuell start, herrar 10 km (k) individuell start.

Rikard Grips kommentar:

Det här kan vara ett väldigt avgörande lopp. På herrsidan kan det samlats ihop lite efter jaktstarten så då kan det vara av ganska stor betydelse hur det går i det här loppet.

Söndag 5 januari, Val di Fiemme: Damer 9 km (f) jaktstart, herrar 9 km (f) jaktstart.

Rikard Grips kommentar:

Framförallt på herrsidan tror jag tävlingen kommer avgöras i backen.

Det gäller att komma in i någon form av rytm och malande fart, det är bara att titta på Marcus och Charlotte. Man kan inte tänka på att göra tempoökningar, utan man ska hitta nivån och mala på där. Går man över gränsen och blir för stum då går det inte.

Svenska deltagare

Damer: Anna Haag, Emma Wikén, Hanna E­rikson, Sara Lindborg, Maria Rydqvist, Evelina Settlin, Julia Svan.

Herrar: Calle Halfvarsson, Daniel Richardsson, Anders Södergren, Carl Quicklund, Martin J­ohansson, Gustav ­Eriksson, Jens Eriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM