Disco-skridsko

SPORTBLADET

Kaxig förvandling: Ny Travolta-look

Från blyg tonåring till en 24-åring med attityd och pondus.

Konståkaren Kristoffer Berntsson har genomgått en förvandling.

– Nu vågar jag ta för mig, säger han inför EM.

Foto: BILDBYRÅN

Det är en förvandling som skett sakta. Tävlingserfarenhet, teknikträning, mental coachning, dans- och koreografisatsning har skapat en modern konståkare.

Den blyga ynglingen från Göteborg är borta. In på EM-isen i Warszawa åker i morgon en säker konståkare full med attityd, action och inre trygghet. Det syns i hans blick.

Självförtroende

– När jag ser klipp på mig själv för några år sedan tänker jag – herregud....Det är många små steg som givit ett annat självförtroende, säger Kristoffer själv.

Att synas, ta plats och äga isen med rätt känsla, rymt och samspel med musik är viktigt.

–?Det är klart att ramlar jag på näsan spelar det ingen roll att jag åker snyggt, men annars är det viktigt för poängen, säger Kristoffer.

På Europamästerskapen åker Kristoffer samma kortprogram som han gjorde förra året. Det långa programmet är däremot nytt. Och det bjuder på rejäl discofeber.

– Jag åker till musik från Studio 54 och Saturday Night Fever. Och visst, jag kommer ha lite Travolta-look. Jag tycker att det passar mig och publiken brukar svara på det, säger han.

Franskt guld

I programmet finns också en teknisk nyhet.

– Jag har en ny position i en av piruetterna. Man kan alltid försöka plocka en halv poäng genom att höja svårighetsgraden, säger han.

Då det i går meddelades att den ryska storstjärnan Jevgenij Plusjenko hoppar av EM och då regerande världsmästaren Stephané Lambiel också avstår, tror Kristoffer Berntsson på franskt guld.

– Brian Joubert vinner, säger han.

Personligen hoppas svensken på en placering bland de tio bästa.

Så har Kristoffers förvandling gått till

Petra Thorén